"Beter een goed dan een snel Vlaams regeerakkoord"

CD&V wil zich niet laten opjagen door een deadline te stellen voor het sluiten van een Vlaams regeerakkoord. Dat herhaalde CD&V-coformateur Kris Peeters voor de start van een nieuwe vergadering tussen de delegaties van N-VA en CD&V. Volgens Peeters komt het regeerakkoord er "zo snel als mogelijk", maar zijn er "heel wat discussies die nog opgeklaard moeten worden".
Archieffoto

Afgelopen vrijdag, op 11 juli, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever dat hij hoopte om begin deze week te kunnen landen met de Vlaamse formatie. Zaterdag zei Peeters al dat hij die deadline niet verstandig vond. Vandaag herhaalde hij dat. "Beter een goed regeerakkoord dan een snel regeerakkoord. Het is immers voor vijf jaar", zei de aftredende minister-president.

De onderhandelaars, die vergaderen op het kabinet van N-VA-minister Geert Bourgeois, nemen vandaag heel wat verschillende domeinen onder de loep. Onder meer onderwijs, binnenlands bestuur en begroting zouden aan bod komen. Peeters spreekt van "een belangrijke week", maar weigert een deadline in het vooruitzicht te stellen. "We gaan kijken hoeveel van de knelpunten we kunnen oplossen".

Postjes

De toekomst van Peeters zelf is nog niet duidelijk. Voor de verkiezingen had hij verklaard dat hij geen minister wordt in een Vlaamse regering met een andere minister-president. Hij wou geen "schoonmoeder spelen" voor de nieuwe minister-president.

Maar voor de verdeling van de postjes is het veel te vroeg, zei Peeters vandaag nog. "De postjes komen op het einde, dat is nu niet aan de orde".

Meest gelezen