"Little Britain" in het echt: parlementslid vraagt sikh-minister om Engelse vertaling

Een gimmick uit "Little Britain" is realiteit geworden in het parlement van Canada: tijdens een uiteenzetting in het Engels van minister van Defensie Harjit Sajjan die in India is geboren, vroeg zijn voorganger Jason Kenney om een vertaling... in het Engels. Veel parlementsleden reageerden misnoegd.
Jason Kenney (links) en Harjit Sajjan.

Fans van de humoristische serie "Little Britain" kennen de scènes uit het hoofd: het personage Marjory Dawes (kleine foto) van Fat Fighters houdt hardnekkig vol niks te begrijpen van het Engels van Meera, een vrouw van Indiase origine die net als de rest van de groep probeert af te vallen.

Het is één van de vele gimmicks waarmee makers Matt Lucas en David Walliams de Britten een spiegel voorhouden, in dit geval wat racisme betreft.

Deze humor is enkele dagen geleden realiteit geworden tijdens een zitting van het Canadese parlement. De conservatieve oppositie voelde de liberale minister van Defensie Harjit Sajjan daarbij aan de tand over de militaire missie van Canada tegen terreurgroep IS. Sajjan is geboren in India en migreerde als kind naar Canada. Hij identificeert zich als sikh en draagt een tulband.

"Ik heb veel respect voor meneer Sajjan"

Na afloop van de Engelstalige uiteenzetting van Sajjan vroeg zijn partijgenoot Kevin Lamoureux het woord. Hij zei dat hij het conservatieve parlementslid Jason Kenney had horen roepen om een vertaling van het Engels naar het Engels. "Ik vraag het parlementslid zijn verontschuldigingen aan te bieden of minstens zijn commentaren te verduidelijken", voegde hij eraan toe. Ook andere parlementsleden reageerden misnoegd.

Kenney zelf was zich van geen kwaad bewust en beweerde dat hij het discours van Sajjan gewoon "incoherent" vond. Hij weigerde dan ook zijn verontschuldigingen aan te bieden. Toeval of niet: tot enkele maanden geleden was Kenney zélf minister van Defensie.

"Ik heb veel respect voor meneer Sajjan", schreef hij later op Twitter. "Helaas vind ik zijn uitspraken over het beëindigen van de strijd tegen IS niet overtuigend en minstens incoherent. Dat is het punt dat ik wilde maken. Het spijt me als dit verkeerd is begrepen. Hij is een prima en intelligente man, maar naar mijn mening is zijn standpunt verkeerd."

Meest gelezen