Erdogan maakt brandhout van VS-strategie in Syrië

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft scherp uitgehaald naar Washington. Meer bepaald heeft Ankara het bijzonder moeilijk met de Amerikaans-Koerdische samenwerking in het buurland Syrië, tegen de terreurgroep IS en tegen het regime in Damascus.

"Amerika, staan jullie aan onze kant of aan de kant van de terreurorganisaties PYD en YPG?", zei Erdogan tijdens een toespraak in Ankara. "Politiek Washington heeft de regio in een zee van bloed veranderd."

Turkije bekijkt elke steun aan Koerdische groeperingen aan zijn grenzen met de grootste argwaan. Dat heeft vooral te maken met de Koerdische kwestie in Turkije zelf, waar de strijd tegen de Koerdische PKK-rebellen sinds enkele maanden weer in alle hevigheid woedt. Ankara bestempelt de PKK als terreurorganisatie.

De Koerdische partij PYD is de Syrische tak van de PKK. De Verenigde Staten ondersteunen de Koerdische partij en haar militaire vleugel YPG in Syrië, maar bestempelen de PKK wel als terreurorganisatie.

Koerdische milities zijn het meest succesvol bij de strijd tegen IS in Syrië en worden mede daarom gesteund door de VS. 

Ook VN krijgt veeg uit de pan

Ook de vraag van de Verenigde Naties dat Turkije zijn grenzen zou openstellen voor tienduizenden Syrische vluchtelingen uit Aleppo, zit Erdogan meer dan dwars.

"Wat zegt de VN?: zet je grenzen open voor de vluchtelingen", fulmineerde Erdogan. "Waarom en waarvoor bestaan zij dan eigenlijk? Is het zo gemakkelijk? Wij hebben al 3 miljoen Syriërs en Irakezen opgenomen. Hoeveel hebben zij er opgenomen? Welk land heeft hen opgenomen?"

Meest gelezen