Rechtbanken kwaad op Geens: "Niet te verzoenen met scheiding der machten"

Het College van Hoven en Rechtbanken is kwaad op minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Zijn verklaringen kunnen niet worden verzoend met het principe van scheiding der machten en de onafhankelijkheid van de rechter", klinkt het in een brief die de krant De Morgen kon inkijken.

De brief komt er na uitspraken van Geens afgelopen week, onder meer in "De zevende dag". Hij gaf tekst en uitleg bij een verkrachtingsdossier waarbij een Gentse rechter een man wel schuldig bevond, maar hem toch opschorting van de straf gaf. Hoewel Geens benadrukte dat rechters vrij zijn en dat hij zich niet wil moeien, zei hij onder meer dat het parket zijn plicht heeft gedaan door in beroep te gaan tegen de uitspraak. Hij stelde ook de opschorting van de straf bij verkrachtingszaken in vraag.

Uitspraken die niet meteen in het goede keelgat schoten bij de verschillende rechtbanken in ons land. De minister mag wetswijzigingen voorstellen, maar dat hij zich daarvoor baseert op één dossier, vinden ze niet kunnen.

"Wij zijn van oordeel dat de verklaringen niet kunnen worden verzoend met het principe van de scheiding der machten en de onafhankelijkheid van de rechter", staat in een brief die vandaag naar de minister werd gestuurd. "De rechter beslist in eer en geweten, op basis van een grondige studie van en een beraadslaging over de concrete gegevens van elk dossier of de beklaagde schuldig is en welke straf of maatregel hem moet worden opgelegd."

"Wanneer de wet aan de rechter een aantal mogelijkheden geeft om de straf of maatregel aan deze elementen aan te passen, is het niet aan de minister om de opgelegde straf of maatregel publiek af te keuren", klinkt het scherp.

De rechtbanken beschuldigen Geens van "steekvlampolitiek", die volgens het college "een coherente wetgeving en dito toepassing ervan niet ten goede komt".

"Het College is dan ook van oordeel dat het u (minister Geens, nvdr.) zou sieren om zich in de toekomst te onthouden van commentaar op uitspraken in individuele dossiers, zeker zolang de beslissing niet definitief is", zo besluit de brief.

"Het is zeker geen goede zaak dat de minister uitspraken doet over lopende dossiers", zegt Jan Geysen aan VRT Nieuws. Hij is de voorzitter van de Nederlandstalige vereniging van magistraten. "We zien in de praktijk steeds minder een afscheiding tussen de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Dat is zorgwekkend."

Meest gelezen