Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius stapt op: "VS doen niet genoeg in Syrië"

Laurent Fabius verlaat de ministerraad.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius stapt op uit de regering. Dat heeft hij vandaag aangekondigd. De 69-jarige politicus wisselt zijn regeringspost voor die van voorzitter van de Grondwettelijke Raad, een prestigieuze raad die bekijkt of wetten in overeenstemming zijn met de grondwet. De komende dagen worden nog meer regeringswissels verwacht.

Fabius verliet de ministerraad en op de vraag of dat zijn laatste ministerraad was, antwoordde de socialistische politieke veteraan 'ja'.

Bij een toelichting op zijn vertrek noemde Fabius de positie van de Verenigde Staten in Syrië dubbelzinnig. Hij acht het onwaarschijnlijk dat Obama daadwerkelijk zal ingrijpen in het land, zoals zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt. "Ik heb het gevoel dat de betrokkenheid niet erg groot is", aldus de vertrekkende minister. "Er wordt veel gepraat, maar actie ondernemen is iets anders."

Ook beschuldigde hij Iran en Rusland ervan te helpen het 'brute' regime van Assad in stand te houden. Frankrijk bombardeert in Syrië stellingen van Islamitische Staat, samen met de coalitie onder leiding van de VS. Hij benadrukte dat het belangrijk is om een oplossing te vinden in het door burgeroorlog verscheurde land, en om "alle krachten te bundelen in de strijd tegen IS".

Jongste premier

Fabius (69) is de zoon van een rijke antiekhandelaar. Hij volgde de eliteopleidingen Ecole Normale Supérieure en Ecole Normale d'Administration. In 1984 werd hij door de socialistische president Mitterrand tot premier genoemd, als een jonge technocraat die Mitterrands ruk naar rechts vorm moest geven. 

Op zijn 37ste was hij de jongste premier uit de Franse geschiedenis. Door veel mensen werd hij echter als een kille yup gezien. Tijdens zijn ambtsperiode kreeg hij bovendien te maken met de schandalen rond de Rainbow Warrior (het schip van Greenpeace dat werd opgeblazen door de Franse geheime dienst) en met aids besmet bloed bij bloedbanken. In die laatste zaak werd hij overigens vrijgesproken. In 1986 moest hij weer vertrekken, nadat rechts de verkiezingen had gewonnen. 

Later was hij onder meer voorzitter van de Assemblée Nationale en minister van Economische Zaken. Na de verkiezingsoverwinning van François Hollande in 2012 keerde hij terug als minister van Buitenlandse Zaken. In de loop der jaren verbeterde zijn imago. Vrij algemeen werd hij als een van de betere ministers uit de socialistische regering beschouwd.

Laurent Fabius.

Royale nieuwe minister van Buitenlandse Zaken?

Fabius' vertrek zou volgens Franse media weleens een hele reeks regeringswissels kunnen inluiden. Met een reshuffle hoopt Hollande zijn populariteit op te krikken in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2017. Hollande krijgt immers heel wat kritiek, zowel binnen als buiten zijn eigen PS.

Volgens speculaties in de Franse media zou de huidige minister van Milieu Ségolène Royal de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken kunnen worden. De vroegere levenspartner van Hollande is ook moeder van hun vier gezamenlijke kinderen. Sinds premier Manuel Valls begin deze week een voor vrijdag geplande reis naar Stuttgart omwille van agendaproblemen had afgezegd, doen de geruchten de ronde over een mogelijk grotere kabinetshervorming.

Huidige minister van Milieu Ségolène Royal zou wel eens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken kunnen worden.