Direct naar artikelinhoud
Syrië

"Zeker vijfhonderd doden bij gevechten rond Aleppo"

Een jongen vlucht de stad Aleppo uit.

Sinds het begin van het offensief van het Syrische leger op de stad Aleppo zijn zeker vijfhonderd doden gevallen. Dit meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. In 89 gevallen zou het om burgers gaan.

Volgens het Observatorium, dat zijn cijfers baseert op lokale bronnen, zijn 506 mensen omgekomen sinds het begin van de maand. Onder hen zouden zich 23 kinderen bevinden, naar verluidt gedood door Russische luchtaanvallen. Aan regeringszijde werden minimaal 143 soldaten gedood; aan de kant van de rebellen en buitenlandse jihadisten zo'n 274. Het is vrijwel onmogelijk deze aantallen te verifiëren bij onafhankelijke bronnen.

Vorige week trok het staatsleger, loyaal aan president Bashar Assad, samen met gelieerde strijdende groepen op richting Aleppo. Bij hun offensief zien de troepen zich gesteund door luchtaanvallen van Rusland.

De regeringssoldaten sneden begin deze maand de belangrijkste aanvoerlijn naar de stad vanuit Turkije af. Inmiddels is Aleppo zo goed als omsingeld door de troepen van Assad. Gisteren waarschuwden de Verenigde Naties dat hongersnood dreigt nu Assads troepen de toevoer naar Aleppo, het brandpunt van de opstand tegen de regering in Damascus, mogelijk zullen blokkeren. Een langslepende belegering wordt verwacht, aangezien de grootste Syrische stad en tevens bolwerk van het verzet zich niet eenvoudig laat innemen.

Vluchtelingenstroom

Door het offensief op Aleppo is een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen richting Turkije. Artsen Zonder Grenzen trok vandaag aan de bel: 23.000 mensen zouden de belegerde stad zijn ontvlucht en dringend behoefte hebben aan onderdak en (medische) hulp. De VN verwachten dat nog zo'n 100.000 tot 150.000 burgers zullen proberen weg te komen uit Aleppo.

Wereldleiders proberen ondertussen een dialoog op gang te brengen tussen de verschillende Syrische facties, in de hoop met een vredesakkoord de burgeroorlog te beëindigen. Maar nu Rusland luchtsteun verleent aan het grote offensief van Assad op Aleppo, waar rebellen huizen die weer kunnen rekenen op steun en sympathie van het Westen, dreigt een patstelling.