Direct naar artikelinhoud
Energie

German Pellets in nood: kans op lagere Turteltaks stijgt

German Pellets in nood: kans op lagere Turteltaks stijgt

De kans dat er een nieuwe biomassacentrale komt in Langerlo, wordt bijzonder klein. De uitbater German Pellets heeft in Duitsland aan de rechter gevraagd om een insolventieplan uit te voeren. Het huidige management zou dan een laatste poging mogen wagen om het faillissement te vermijden.

Hoe dan ook, de kans dat het noodlijdende German Pellets 150 miljoen euro zal investeren in de bouw van een biomassacentrale in Langerlo, aangezien die centrale door de lange stroomprijzen in Vlaanderen quasi onmogelijk rendabel kan draaien. Ook de toegekende subsidies van 200 miljoen euro per jaar, voor tien jaar, volstaan niet.

Als de bouw niet doorgaat, is dat goed nieuws voor de energieconsument. Omdat de subsidies dan wegvallen, kan de Turteltaks (de energieheffing van minister Turtelboom om de kosten van het groenstroombeleid te betalen) met 2 miljard euro naar beneden. Vandaag moet de taks nog 9 miljard euro opleveren.

Turtelboom wil voorlopig niet reageren op het nieuws over German Pellets. Pas als de aparte projectvennootschap German Pellets Holding Belgium die de in Langerlo beheert officieel failliet is verklaard, is het mogelijk om de Turteltaks te verminderen, klink het op haar kabinet. Vandaag bedraagt de taks 100 euro per gezin per jaar.

De ombouw tot een biomassacentrale in Langerlo zou in principe in april starten. Volgens Genks burgemeester Wim Dries was er tot gisteren geen sprake van dat de bouw niet zou doorgaan. "Vrijdag zouden de vakbonden en het personeel ingelicht worden", zei hij vanavond op Radio 1. "Het is onduidelijk wat er nu zal gebeuren. We kunnen alleen maar hopen op een oplossing voor de medewerkers."

Het groene sprookje van biomassa lijkt uit. Overmoed speelt, zoals vaak, een rol. Maar dat is niet alles: lees er meer over in de pluszone van De Morgen.