Heeft u vandaag een appel gegeten? Deze voedingsdeskundige legt uit waarom dat geen goed idee was

Het is genoeg, vindt dr. Erica Rutten, voedingsdeskundige aan de Universiteit van Maastricht. Het is genoeg met die light-producten en chiazaden en superfoods. “Al die nieuwe hypes zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Ze promoten niet het gezonde eten, integendeel: ze trekken ons voedingspatroon compleet scheef.” Rutten schreef er een boek over: De Bewuste Bourgondiër. Met opvallende tips om de rages te doorprikken.

Bert Heyvaert

1. Eet zoals je overgrootvader

Honderd jaar geleden bestond het woord diëten niet, en toch was er vrijwel geen obesitas. Hoe komt dat? “Na de wereldoorlogen is ons voedingspatroon compleet veranderd”, zegt Rutten. “Door de industrialisering begonnen we massaal bewerkte voeding te eten. Veel meer suikers, zout en vetten, dus. Ons lichaam is daar totaal niet op ingesteld. Gevolg: welvaartsziekten, zoals diabetes en kanker. We moeten terug naar het voedingspatroon van honderd jaar geleden: lokaal, seizoensgebonden en recht van het veld. Hoe verser een product, hoe meer voedingswaarde. Dat is wetenschappelijk bewezen.”

2. Kies de kortste ingrediëntenlijst

Kan best, maar in de supermarkt is elk product superhealthy en superfresh. Hoe scheid je daar het kaf van het koren? “Simpele tip: check de ingrediëntenlijst. Hoe korter, hoe beter. Want dat is het minst bewerkt. Neem nu yoghurt: afgaand op de verpakking, lijkt light-yoghurt gezonder dan volle. Maar het omgekeerde is waar: in de light-versie zitten ongezonde bewaarmiddelen, in de volle zitten meer essentiële voedingsmiddelen.”

3. Geloof niet in ‘superfood’

Ha! Maar essentiële voedingsmiddelen, dat is vandaag toch geen probleem? Gewoon een avocado met wat blauwe bessen op, en we hebben ze binnen voor de dag. Niet? Dat zeggen de nieuwe superfood-goeroes toch? “Ik geloof niet in superfood”, zegt Rutten. “Toch niet als het van de andere kant van de wereld komt. Het klopt: avocado is gezond. Maar dezelfde energierijke vetzuren vind je in walnoten van bij ons. Idem met chiazaden: niet nodig. Een broccoli van bij de boer is gezonder, want die komt recht van het veld.”

4. Eet nu geen appels

Maar wat met de Belgische groenten in de supermarkt? Zijn die ook vers, of liggen ze al drie maanden in een frigo? “Dat is het grote probleem vandaag: we kennen de seizoensgebonden producten niet meer. Eigenlijk klopt het niet dat we nu appels eten. De appels zijn op, pas in september is het oogst. Enkel door fantastische bewaartechnieken liggen ze nog in de winkel.”

“We moeten weer de voedselkalender leren kennen, die bij onze grootouders aan de muur hing. En winkels zelf moeten een duidelijk onderscheid maken tussen seizoensgebonden en bewerkte producten.” Daarom startte Erica Rutten trouwens al het Bewust Bourgondisch Netwerk, waarbij “bourgondisch” verwijst naar de traditionele keuken. In het netwerk zitten Limburgse restaurants en winkels die bewust voor een lokale en seizoensgebonden aanpak kiezen. “Het is echt tijd dat er iets gebeurt”, zegt Rutten. “Want door slimme marketing is onze visie op voedsel vandaag totaal verkeerd.”

‘De Bewuste Bourgondiër’ - dr. Erica Rutten

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over Gezondheid

Hoofdpunten

Keuze van de redactie