© Photo News

‘Zwaarlijvigheid kan een handicap zijn’

‘Zwaarlijvigheid kan beschouwd worden als een handicap als het de betrokkene belet volledig aan het beroepsleven deel te nemen’ zegt het Europees Hof van Justitie in een arrest.

Het Hof deed uitspraak in de zaak van een Deen die werkte als kinderoppas in dienst van de gemeente. In 2010 werd hij ontslagen en hoewel er een andere reden werd opgegeven, kwam zijn zwaarlijvigheid daarbij wel ter sprake. De vakbond stapte naar de Deense rechtbank, die op zijn beurt het Europees Hof om verduidelijking verzocht.

Het Hof stelt dat in het Unierecht geen sprake is van discriminatie op grond van zwaarlijvigheid in het bijzonder. Er is wel een verbod op discriminatie van personen met een handicap. Het Hof oordeelt dat de zwaarlijvigheid van de werknemer onder het begrip handicap valt, als ze leidt tot een beperking die het gevolg is van aandoeningen die de persoon kunnen beletten volledig en op voet van gelijkheid aan het beroepsleven deel te nemen. Het is aan de nationale rechter om te oordelen of de zwaarlijvigheid van de kinderoppas hieronder valt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER