'Openhouden Doel 1 en 2 is onnodig, gevaarlijk en duur'

© Novum ERALD VAN DER AA

De kerncentrales van Doel 1 en 2 zullen tien jaar langer dan gepland operationeel blijven. Dat besliste de federale regering donderdag. 'De regering is het slaafje van Electrabel', klinkt de kritiek niet mals.

wver

De regeringspartijen hebben een akkoord bereikt over de verlenging van de levensduur van de kerncentrales van Doel 1 en 2. Die blijven 10 jaar langer open dan gepland: tot 2025, en niet tot 2015, zoals eerder voorzien. De kernuitstap zelf staat evenwel niet ter discussie. Daardoor zullen alle Belgische kerncentrales op enkele jaren tijd moeten sluiten.

Minister van Energie Marghem (MR) wees er wel op dat het akkoord van het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC), dat voorwaarden voor de veiligheid vastlegt, een 'onvoorwaardelijke essentiële voorwaarde' is. Het FANC had in september nogbezorgdheden geuit over het eventueel langer open houden van Doel 1 en 2. 'Technisch gezien haalbaar, maar Electrabel moet investeren', klonk het toen.

In een reactie van het FANC donderdag klinkt dezeldfe voorzichtige taal: 'Er moet nog een hele reeks stappen gezet worden alvorens de kernreactoren Doel 1 en Doel 2 effectief kunnen blijven draaien tot 2025.' Het agentschap denkt daarbij aan een wetswijziging, een studie naar welke investeringen nodig zijn en een bewijs van Electrabel dat het over voldoende gekwalificeerd personeel beschikt.

Electrabel zelf liet weten bereid te zijn tot die 'honderden miljoenen euro's aan investeringen', maar enkel 'indien er een stabiel economisch en juridisch kader is. Tijdens de onderhandelingen met de regering over zo'n kader, zal ook de nucleaire rente besproken moeten worden.

Slaafje

Oppositiepartij Groen had het na de bekendmaking van de beslissing over een 'knieval' en een 'kerstgeschenk voor Electrabel. Als de kerncentrales in 2025 sluiten zijn ze 50 jaar oud, terwijl de levensduur op 30 jaar werd voorzien. De verlenging van Doel 1 en 2 is bovendien geen oplossing voor korte termijn. De verlengingsstudies en –operaties kunnen jaren in beslag nemen en kosten handenvol geld.’ Ook de waalse socialisten zijn niet erg blij met de beslissing. 'Een gevaarlijke keuze', klinkt het, 'met aanzienlijke kosten voor de consument'.

Bij Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu (BBL) klinkt scherpere taal. 'Nog maar eens het bewijs dat onze politieke leiders niet uit kernenergie willen stappen', luidt het. 'De regering is het slaafje van Electrabel.'

Volgens Jan Vande Putte van Greenpeace bevestigt deze beslissing 'dat de energievoorziening in dit land bepaald wordt door een Frans privébedrijf dat enkel uit is op winst. Zo wordt de energiebevoorrading nog tien jaar langer onbetrouwbaar vanwege verouderde en fel geplaagde kerncentrales.'

Consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft het over een 'onnodige, gevaarlijke en dure' beslissing. 'Een gebrek aan langetermijnvisie en aan échte oplossingen.' Test-Aankoop is van oordeel dat het langer openhouden van de kerncentrales een duidelijke rem zet op iedere andere investering die zorgt voor een gecombineerde energieproductie, gebaseerd op hernieuwbare energie en gas. 'Dit is nochtans hetgeen Europa vraagt', maar 'hiervoor is een dure, doch onvermijdelijke transitie nodig'.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen