Koken met kerst? Dit zijn de grootste frustraties

© SS

Een dronken nonkel, ‘goedbedoelde’ opmerkingen over je relatiestatus of gewicht of een politieke discussie die toch wat meer geanimeerd verloopt dan de bedoeling was: naast kroketten en kalkoen worden er tijdens het kerstfeest doorgaans ook wel wat frustraties geserveerd. Ook in de keuken loopt het niet altijd gesmeerd. Supermarktketen Lidl peilde in een onderzoek naar de grootste Kerst-ergenissen van de kokende Belg.

rdm

De eerste frustratie begint nog voor de gasten gearriveerd zijn: het bereiden van het kerstdiner is voor velen stressmoment nummer één. We staan immers gemiddeld één à twee uur in de winkel en dan nog eens net zo lang in de keuken, om ons meergangenmenu (voor) te bereiden. Te lang, vindt één op drie van de ondervraagden. Veertig procent geeft zelfs grif toe eigenlijk liever niet te koken met kerst.

Dat we ook nog staan te koken tijdens het feest, helpt niet: ruim de helft van de ondervraagden (59%) vindt het ergerlijk dat hij of zij als gastheer- of vrouw te weinig tijd met de gasten kan doorbrengen.

De grootste ergernis die uit het onderzoek blijkt, is verrassender: twee op drie (68%) stoort zich vooral aan het feit dat er na het feest zo veel restjes overblijven. En dat terwijl één op drie vindt dat hij – met gemiddeld 20 à 30 euro per persoon – eigenlijk veel te veel uitgeeft aan het kerstdiner. Volgens het onderzoek wil de helft van de ondervraagden dit jaar dan ook minder spenderen aan kalkoen & co. Omdat ook de inkopen ons kerststress bezorgen, geeft 1 op de 4 Belgen trouwens aan de ingrediënten voor het feestmaal liever online te bestellen en ze daarna op te pikken in de supermarkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer