FBI onderschept voor miljoenen euro's aan gestolen schilderijen

In de Amerikaanse stad Los Angeles heeft de FBI negen schilderijen teruggevonden die zes jaar geleden uit het huis van een bejaard echtpaar zijn gestolen. Het gaat om werken van grote namen als Marc Chagall en Diego Rivera. Alles samen zouden ze zo'n 10 miljoen dollar (ruim 8 miljoen euro) waard zijn.
AP2008
"Les paysans" van Chagall (links).

De schilderijen waren in augustus 2008 bij klaarlichte dag gestolen uit het huis van een bejaard echtpaar in Encino, een buurt in Los Angeles. Hoewel een beloning van 200.000 dollar (ruim 160.000 euro) werd uitgeloofd voor de gouden tip, tastten de speurders jarenlang in het duister.

Tot de FBI in september een tip kreeg dat een Europese man, die zich "Darko" liet noemen, kopers voor gestolen kunst zocht. FBI-agenten deden zich als potentiële kopers voor en lokten de verkoper in de val toen hij hen in Los Angeles de negen gestolen schilderijen wilde verkopen. Drie andere gestolen schilderijen blijven voorlopig spoorloos.

Onder de teruggevonden kunst bevindt zich werk van verschillende grote namen. De FBI maakt melding van onder meer het doek "Les paysans" van Chagall en "Mexicaanse boer" van Rivera. Alle schilderijen samen zouden zo'n 10 miljoen dollar (ruim 8 miljoen euro) waard zijn.

Meest gelezen