© ss

Opgepast voor ‘nog gevaarlijker en nog instabieler’ vuurwerk

Met de feestdagen in aantocht wordt er weer extra op gewezen: met vuurwerk moet je altijd voorzichtig zijn. Dit jaar is er nog meer waakzaamheid geboden: in het illegale circuit is er vuurwerk opgedoken dat nog gevaarlijker is dan ander illegaal vuurwerk.

lbo

Ook dit jaar zal er met de overgang van 2014 naar 2015 overal vuurwerk worden afgeschoten. Dat is niet zonder risico. Jaarlijks raken er mensen gewond door het fout afsteken van vuurwerk of door gebruik te maken van illegaal vuurwerk. Zo worden er vaak ‘cobra’s’ gebruikt, een zeer gevaarlijk explosief vuurwerk dat ontploft met de kracht en het geluid van een handgranaat. Nu wordt intussen ook gewaarschuwd voor illegaal vuurwerk dat nog gevaarlijker en nog instabieler is dan die cobra’s: de cobra 6 2G van Duitse makelij.

Bij een op de vijf exemplaren van die cobra’s 6 2G brandde het lontje niet helemaal op. Wie het lontje alsnog probeert aan te steken, heeft te weinig tijd om zich weg te reppen nog voor het vuurwerk ontploft. Ook bleek dat de cobra toch nog kan ontploffen, ook als het lontje gedoofd lijkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER