Hillary Clinton schrijft geschiedenis: officieel eerste vrouwelijke presidentskandidaat in Amerika

Hillary Clinton is dinsdagavond op de Democratische Conventie in Philadelphia aangeduid als de presidentskandidaat voor de verkiezing van 8 november. Ze wordt zo de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van een grote Amerikaanse partij, en zal het in november opnemen tegen de Republikein Donald Trump.

lboel

Clinton kreeg rond 00.40 uur Belgische tijd de vereiste 2.382 stemmen achter zich. De stemmen werden per staat voorgelezen, in alfabetische volgorde. Het was de staat South Dakota die Clinton voldoende afgevaardigden opleverde.

De Democrate zal de nominatie donderdag formeel accepteren tijdens haar slottoespraak op de Conventie. Samen met haar running mate Tim Kaine zal ze een dag later campagne beginnen te voeren om het presidentiële ticket in de wacht te slepen in november.

Geschiedenis

Clintons campagneteam reageerde op Twitter op de nominatie met de korte, maar krachtige boodschap: “History” (geschiedenis). In een videoboodschap heeft ze het over een ‘historische stap voor vrouwen’.

“Wat een dag en wat een buitengewone avond!”, zo sprak ze vanuit New York de Democratische conventie in Philadelphia rechtstreeks toe. “We hebben net voor de grootste barst ooit in het glazen plafond gezorgd”, aldus Hillary.

Ze richtte zich ook op alle kleine meisjes die dinsdagavond later mochten opblijven om naar de conventie op de televisie te kijken. “Ik word misschien de eerste vrouwelijke president, maar een van jullie is de volgende.”

Donderdag zal Hillary in levende lijve verschijnen op de Democratische conventie, op de vierde en laatste dag, wanneer ze haar nominatie officieel zal aanvaarden.

Steun van Sanders

Op de steunverklaring van Bernie Sanders reageerde het Clinton-team met “Stronger together”.

Eerder op de avond had Sanders zijn nederlaag toegegeven en had die gezegd dat Clinton presidentskandidaat van de Democraten moet worden. “Mevrouw de voorzitter. Ik vraag dat de Conventie de procedurele regels opschort. Ik vraag dat alle stemmen van gedelegeerden worden opgenomen in het officiële verslag, en ik vraag dat Hillary Clinton geselecteerd wordt als de genomineerde van de Democratische partij om president te worden van de Verenigde Staten”, aldus Sanders kort nadat bekendraakte dat Clinton voldoende stemmen haalde om de nominatie te verzilveren. Daarop bevestigden de 4.700 gedelegeerden door acclamatie, met een eensluidende “aye” gevolgd door een groot applaus, de overwinning van Hillary.

Op Twitter stelde Sanders nadien dat “we onszelf niet mogen laten verdelen door de anti-immigratie en xenofobe hysterie die de Republikeinse partij heeft verzonnen.”

Protest

Nadat duidelijk werd dat Clinton de Democratische genomineerde werd, verliet een deel van de aanhangers van Sanders de conventiezaal. Daarnaast vinden op straat protesten plaats van supporters van Sanders.

© EPA

© EPA

© REUTERS

© EPA

© REUTERS

© EPA

© EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen