Vandalen vernielen bomen in Stadstuin en Floréal, stad doet oproep naar getuigen

© sdi

© sdi

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vandalen hebben in de Stadstuin en wijk Floréal de schors van twee bomen afgepeld. “Daardoor zijn ze onherroepelijk verloren”, klinkt het.

STIJN DELABIE

“Het is spijtig, maar deze bomen zijn niet meer te redden”, zucht schepen van Milieu Wouter Stockman (Onafhankelijk), terwijl hij de afgepelde schors in de hand houdt. “Bomen leven en groeien aan de buitenkant van hun stam. Door die af te pellen, kan het sap niet meer van hun wortels naar hun kruin stromen. Dit jaar zal er nog niet zoveel van te merken zijn, maar in het voorjaar gaan deze bomen geen teken van leven meer vertonen. Daarom zullen ze normaal gezien in het najaar al vervangen moeten worden. Dat wordt een dure grap, want een boom van die leeftijd kost gemakkelijk 500 euro en dan heb je de manuren en de kosten voor het verwijderen van de zieke bomen nog niet meegerekend. Daarnaast is het voor de eenheid van het park belangrijk om een exemplaar van ongeveer dezelfde leeftijd als de andere bomen te kiezen. Maar die zijn niet goedkoop en de kans op uitdroging is groter.”

Toch is het vooral de daad zelf die de stad en veel inwoners tegen de borst stuit. Op de sociale media ontstond dan ook een storm aan reacties: “Als ze zich daar al mee bezig moeten houden, bende losers. Erg!” en “Wat valt daar nu mee te bereiken? Het uithangbord van onze stad met een mooi onderhouden park waar toeristen hun bewondering over uitspreken, wordt door een paar nietsnutten om zeep geholpen: onbegrijpelijk en respectloos!”

Geen klopjacht

Ondertussen heeft de stad een oproep gelanceerd om getuigen op te sporen. “Alle tips zijn welkom”, bevestigt Stockman. “Wie iets ziet, kan de politie bellen en eventueel foto's nemen. Anoniem getuigen kan bij de stad, de Groendienst of de lokale politie. Maar het kan niet de bedoeling zijn om een klopjacht te organiseren of bepaalde groepen naar afkomst of leeftijd te viseren. We willen wel een beroep doen op de burgerzin van onze inwoners. Het moet duidelijk zijn dat we dit niet willen in onze stad en dergelijk gedrag niet tolereren. Deze vandalen beseffen misschien niet ten volle wat ze gedaan hebben, maar dit is een daad van zinloos geweld tegen een levend wezen.”

De groendienst is te bereiken via peter.luwaert@ronse.be of 055-33.74.03.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen