Al 20 radicaliserende asielzoekers sinds maart

Sinds 1 maart dit jaar zijn er al twintig meldingen geweest over asielzoekers die zouden radicaliseren. Zij worden extra opgevolgd, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws woensdag.

Het gaat voornamelijk om mannen uit Afghanistan en Irak die in de asielcentra duidelijke tekenen van radicalisering vertoonden. “Ze bekeken bijvoorbeeld op hun gsm gewelddadige filmpjes van IS, kregen bezoek van personen die naar Syrië zijn gegaan of verheerlijkten aanslagen door IS”, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De mannen liepen in het vizier van het personeel in asielcentra. Dat krijgt opleidingen om radicalisering te detecteren en te melden. De werkgroep radicalisering volgt deze dossiers verder op. Is er sprake van echt strafbare feiten, dan wordt de betrokken asielzoeker opgesloten.

Kandidaat-asielzoekers worden ook grondig gescreend door de Dienst Vreemdelingenzaken, de Staatsveiligheid, de Militaire Inlichtingendienst en de federale politie. Staatssecretaris Francken wil ook de laptops en gsm’s van kandidaat-asielzoekers standaard laten doorlichten. Hij praat met Binnenlandse Zaken om die controle te kunnen laten uitvoeren door agenten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER