© Mia Uydens

Telers rooien rampoogst: "Aardappelen zijn schaars, klein en misvormd"

De Kempense aardappeltelers zijn opgelucht dat de watersnood van mei en juni erkend is als natuurramp. “We hebben al enkele patatbossen bloot gespit. Wat we vreesden, komt uit: de helft van onze oogst is verzopen, de andere helft is klein en misvormd”, zegt teler Dirk Van Ginhoven (44) uit Ravels.

Eddy Meulemans

De Kempense aardappeltelers starten volgende week met rooien. Toch bezorgen de anders zo geroemde Belgische frietaardappelen hen nu al zure oprispingen. Toen de boeren een maand geleden - met hun voeten in het slijk - aan de alarmbel trokken en een erkenning als landbouwramp aanvroegen na de overvloedige regen, vreesden ze een kwart minder opbrengst. Aan de vooravond van het rooiseizoen blijkt de toestand in de Kempen nu nóg dramatischer dan gedacht. “Dit wordt een rampoogst: vijftig tot zestig procent minder dan normaal”, zegt patatboer Dirk Van Ginhoven uit Ravels.

Dat we de voorbije weken toch nog warm en zonnig zomerweer kregen, bracht voor de landbouwers geen zoden meer aan de dijk. “Als ze jou vijf minuten met je kop onder water houden en je daarna in de sauna leggen, kom je ook niet meer tot leven. Verzopen is verzopen”, zegt de Kempense aardappelteler.

Lees het hele verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER