Peeters wil tijdskrediet drie maanden langer

Kris Peeters.© belga

‘Negen op de tien werknemers die een gemotiveerd tijdskrediet opnemen doen dat om voor de jonge kinderen te zorgen’, zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). ‘Laat ons die termijn dan ook verlengen met drie maanden.’

Christof Vanschoubroek

De verlenging met drie maanden van het gemotiveerd tijdskrediet – minder werken met een uitkering ter compensatie van het loonverlies – staat in het wetsontwerp ‘werkbaar en wendbaar werk’ dat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vlak voor het reces heeft ingediend. ‘Als we een job werkbaar en duurzaam willen houden, hoort daar een systeem als tijdskrediet met motief bij’, zegt Peeters. ‘Het is niet toevallig dat we die huidige 36 maanden willen uitbreiden. Deze maatregel komt tegemoet aan een behoefte.’

In mei hadden 28.734 werknemers tijdskrediet met een van de zes ‘motieven’ die daarvoor gelden. Veruit het belangrijkste is de zorg voor kinderen jonger dan acht jaar. Negen op de tien werknemers die tijdskrediet nemen, doen dat volgens cijfers van de RVA om voor hun kinderen jonger dan acht jaar te zorgen. Andere motieven zijn onder meer de palliatieve zorgen voor een familielid of het volgen van een erkende opleiding.

De zorg voor een gehandicapt of een zwaar ziek kind tot 21 jaar geeft recht op 48 maanden tijdskrediet. Ook die termijn wil Peeters met drie maanden verlengen.

Van alle gegadigden neemt slechts een heel kleine groep neemt trouwens voltijds tijdskrediet. De meesten gaan vier vijfde of halftijds werken.

Gesubsidieerde wereldreis

Een net iets grotere grote groep – 29.967 werknemers – neemt tijdskrediet zonder motief. Maar daar staat sinds 2015 wel geen uitkering meer tegenover. De afschaffing van die spreekwoordelijke ‘gesubsidieerde wereldreis’ was een belangrijke eis van de N-VA tijdens de regeringsonderhandelingen.

De grootste groep van werknemers met tijdskrediet – 80.942 – blijven de oudere werknemers die het systeem gebruiken om op het einde van hun loopbaan het een beetje rustiger aan te doen. Sinds dit jaar kan dat vanaf 56 jaar. De bedoeling is om vanaf 2019 in dat geval tijdskrediet enkel nog toe te staan vanaf 60 jaar.

De regering-Michel kondigde tijdens de begrotingscontrole in april ook strengere controles aan op het tijdskrediet. Die moeten dit jaar 12,9 miljoen euro opleveren. ‘Een laatste monitoring van de maatregelen geeft aan dat we op schema zitten’, klinkt het op het kabinet-Peeters.

Het blijft afwachten wat er uiteindelijk overblijft van het wetsontwerp. Het komt opnieuw op de regeringstafel wanneer premier Charles Michel (MR) vanaf 19 augustus begint met de onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar en enkele grote hervormingen.