‘Zij is de beste “change maker” die er is’

Bill Clinton© rtr

Oud-president Bill Clinton kroop tijdens zijn toespraak dinsdagavond in de rol van ‘first husband’. Hij doorspekte zijn speech met persoonlijke anekdotes uit zijn lange leven met Hillary – van de seventies tot vandaag. Op Twitter werd daarom al snel met hem gespot.

Bill Clinton is altijd een politiek beest geweest, die enorm houdt van campagne voeren. De oud-president blijft onder Democraten erg populair, al zakte zijn populariteit van 64 % naar 51 % sinds bekend werd dat Hillary Clinton voor het presidentschap gaat. Zijn lot is nu dus erg met het hare verbonden.

Clinton hield dinsdagavond een heel persoonlijke toespraak over zijn vrouw Hillary, die eerder op de avond officieel was genomineerd als de Democratische presidentskandidate.

‘In de lente van 1971 leerde ikeen meisje kennen. We zaten toen in de les politieke wetenschappen en burgerrechten’, vertelde Clinton over hun gezamenlijke rechtenstudie aan Yale. Daarop volgde een wel heel erg bekende anekdote over hoe Bill en Hillary kennismaakten: hij zocht lang oogcontact, en uiteindelijk stapte zij op hem af, om zich aan hém voor te stellen. ‘Ik stond met mijn mond vol tanden’, zei Clinton.

Al na een kwartier tijd had Clinton een veelvoud aan Amerikaanse staten opgesomd, die belangrijk zijn geweest in hun leven. Hij doorspekte verhalen over haar engagement voor vrouwen- en kinderrechten met nog meer persoonlijke anekdotes. Zoals de ook al bekende anekdote dat Hillary zijn aanzoek de eerste keer afwees – het was goed gevonden en soms best wel grappig, maar het duurde allemaal wat lang.

Twitter: 'Deze speech zal niemand plagiëren'

Al gauw begonnen de Amerikaanse journalisten in de zaal via twitter met elkaar te communiceren en de slappe lach te krijgen. De oud-president moest het ontgelden. ‘Iets staat nu al vast: met deze speech zal vast niemand plagiaat gaan plegen’. Of ook: ‘We zijn al een halfuur ver, en zitten nog maar in de jaren zeventig.’ De dodelijkste tweet: ‘Ik kijk nu al uit naar deel II van Bill Clintons speech, morgenavond!’ Gegrinnik alom op de perstribune.

In de zaal waren de meningen verdeeld. Sommigen vonden dat Clinton juist precies deed wat hij moest doen: een levendige getuigenis opbouwen van zijn leven met Hillary Clinton. Hij stak een persoonlijke toespraak af, waarin hij heel handig heel wat van haar politieke verwezenlijkingen binnenloodste.

Clinton reikt moslims de hand

Bill Clinton vertelde over Hillary’s ontmoeting met Martin Luther King. Over haar inzet voor zwarte gemeenschappen, en voor gelijk onderwijs voor iedereen. Over haar hulp om Latino’s in Texas te helpen zich voor verkiezingen te registreren – ‘Er zijn hier vast nog wel een paar die dit jaar voor haar willen stemmen.’

‘Ik heb als president mijn best voor jullie gedaan. Om meer welvaart en veiligheid te creëren, in een land waar niemand zich onzichtbaar voelt’, zei Bill Clinton. ‘Maar deze keer is zij de beste change maker die er is.’

Hij pleitte voor een hervorming van het migratiebeleid, en hij reikte moslims de hand. ‘Als je van dit land houdt en terreur afwijst, blijf dan hier en help ons deze strijd tegen terreur te winnen.’ Zo trok Bill Clinton, in het tweede stuk van zijn speech, zijn toespraak alsnog recht.