Mooi cadeau: broeders schenken klooster aan druggebruikers

© loh

Kompas vzw, een behandelingscentrum voor illegale druggebruikers in Kortrijk, kreeg een wel heel mooi cadeau. De Broeders Van Dale schenken namelijk het aanpalende klooster. Nu kan de organisatie eindelijk uitbreiden en moderniseren.

JOERIE DEWAGENAERE

Kompas vzw bestaat al sinds 1987. De organisatie stelt behandelingsprogramma’s op voor gebruikers van illegale drugs. In de Minister van de Peereboomlaan in Kortrijk zijn momenteel 16 residentiële plaatsen. ‘Er zijn tien bedden voor crisissituaties. Mensen die rechtstreeks vanop straat worden opgenomen en fysiek afkicken. Daarnaast zijn er zes bedden voor gebruikers in een vervolgprogramma’, legt directeur Jan Theuwen uit. Daarnaast heeft Kompas nog enkele punten in West-Vlaanderen waar druggebruikers op gesprek kunnen gaan.

De vereniging kampt al jaren met plaatstekort. ‘In 2007 stelden wij al een uitbreidingsdossier op, maar er waren toen nog geen plaats en financiële middelen’, zegt Theuwen. Hij had wel al eens een informeel gesprek met de toenmalige voorzitter van de Broeders Van Dale over zijn interesse in het gebouw. Die gedachte moet zijn blijven sluimeren bij de Broeders Van Dale en zo boden ze Kompas hun klooster aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen