© AFP

Amerikaanse wapenlobby kiest niet voor Trump maar tegen Clinton

Donald Trump heeft zich verzekerd van de steun van de wapenrechtenorganisatie NRA, zowat de machtigste lobbygroep in de Verenigde Staten. Of het de kansen van de Republikein vergroot, is nog de vraag.

Jonas Rosquin

Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen is het gebruikelijk dat kandidaten de officiële steun verwerven van hooggeplaatste politici en andere invloedrijke figuren en instanties. Die steun geeft hun een breder moreel draagvlak en meer geloofwaardigheid bij het publiek, zo wordt verondersteld. In het geval van Donald Trump stromen die politieke steunbetuigingen uit eigen rangen heel wat minder vlot binnen dan anders.

Sinds enkele dagen mag de flamboyante vastgoedtycoon zich wel in de handen wrijven over de bijval die hij kreeg van de NRA. De NRA, voluit de National Rifle Association, is een organisatie die al decennia strijdt voor het behoud van het recht op het dragen van wapens door burgers, iets wat in de Amerikaanse grondwet staat gebeiteld. De wapenrechtenorganisatie wordt algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke lobbygroepen in Washington, die bijgevolg heel veel impact heeft op het wetgevende werk. De tentakels van de NRA reiken erg ver. Uit een onderzoek uit 2013 blijkt dat 51% van de congresleden ooit financiële steun had gekregen van de lobbygroep.

“Dit is een fantastische organisatie en hun leiders zijn ongelofelijke mensen!”, sprak Trump in zijn gebruikelijke ongepolijste, extravagante stijl op een grote meeting afgelopen week in Louisville, Kentucky, waar hij de officiële goedkeuring van de NRA in ontvangst mocht nemen. In zijn speech voor een publiek van wel 7.000 leden, sprak hij woorden die er als zoete koek in gingen. Trump riep onder meer op tot een versoepeling van de wapenwetten en tot het afstappen van wapenvrije zones. “Als de bezoekers in de Parijse concertzaal zelf wapens hadden gehad, dan zouden er geen 130 mensen gestorven zijn”, zette hij zijn argument kracht bij.

Trumps 180°-bocht

De NRA en Donald Trump, met zijn agressieve machoretoriek, lijken op het eerste gezicht voor elkaar geboren, maar toch is de liefde allerminst onvoorwaardelijk. In zijn boek uit 2000, Het Amerika dat we verdienen, haalde Trump nog uit naar Republikeinen die “de NRA slaafs nalopen en elke wapenbeperking weigeren”. In het prille begin van de presidentsrace lanceerde Trump zijn nieuwe visie op wapenbeleid en maakte daarmee een bocht van 180 graden, wat in zijn geval niet ongebruikelijk is. Maar heel wat NRA-leden zijn zijn vroegere standpunten nog niet vergeten. Sommigen reageerden verbijsterd op de steun aan “een liegende, progressieve, antiwapendemocraat” die een bedreiging vormt voor het behoud van het Tweede Amendement van de Amerikaanse Constitutie. Enkelen dreigden er zelfs mee om hun lidmaatschap op te zeggen.

Op zich is de steun van de NRA aan de Republikeinse presidentskandidaat niet ongewoon. Sinds de kandidatuur van Ronald Reagan in 1980, schaarde de wapenrechtenorganisatie zich bijna altijd achter de kandidaat van de Republikeinen. Wel opmerkelijk is de snelle timing. Mitt Romney en John McCain, de Republikeinse genomineerden in 2012 en 2008, waren pas verzekerd van de steun van de NRA aan het einde van de campagne, toen de beweging genoeg druk had kunnen uitoefenen op de kandidaat.

“Einde van de vrijheid”

© AP

Een verklaring voor de vroege steunbetuiging kan gevonden worden in de speeches van Wayne LaPierre en Chris Cox, de leidende figuren binnen de NRA. “Als we in november niet massaal naar de stembus trekken, dan zal dat het einde betekenen van de rechten van de wapenbezitters en van de individuele vrijheid in dit land”, dreigde Cox. De keuze voor Trump moet dus vooral begrepen worden als een keuze tegen Clinton. Bij zowat elke wapenliefhebber leidt het idee van Clinton als president tot ware nachtmerries. De vermoedelijke Democratische genomineerde toonde zich immers al eerder een medestander van president Barack Obama, die in Washington een hevig gevecht voert voor strengere wapenwetten, waarbij niet zomaar iedereen een wapen zou kunnen bemachtigen.

Zo staat de keuze van de NRA een beetje symbool voor deze hele kiesstrijd, waarin het minder lijkt te zullen gaan om een keuze vóór een van de twee onpopulaire kanshebbers, dan wel een tégen de gevreesde kandidaat.

Of de steun van de NRA Donald Trump werkelijk een stap dichter bij het Witte Huis brengt, is nog koffiedik kijken. Een recente peiling van Gallup is alvast bemoedigend voor Trump. Liefst 58% van de Amerikanen heeft een positieve kijk op de NRA, wat aantoont dat de Amerikanen – ondanks recente massale schietpartijen – meer dan ooit wapengek zijn. Daartegenover staat dan weer een peiling van The New York Times, waaruit blijkt dat 57% van de Amerikanen voorstander is van strengere wapenwetten. De lobbygroep zal ongetwijfeld miljoenen dollars pompen in advertenties om Hillary Clintons imago te beschadigen, wat de vrees voor een vuile campagne alleen maar reëler maakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER