Bernie Sanders: 'De politieke revolutie wint in Indiana'

Bernie Sanders heeft, ondanks zijn achterstand in de peilingen, dinsdag de Democratische voorverkiezing gewonnen in Indiana. Dat blijkt uit exitpolls van verschillende media. Met 96 procent van de stemmen geteld, haalt Sanders 52 procent, tegenover 48 procent voor zijn rivale Hillary Clinton.

say

De exitpolls komen er meer dan twee uur naar het sluiten van de stembussen in Indiana. Het was lang een nek-aan-nekrace tussen beide kandidaten, maar uiteindelijk werd Sanders toch uitgeroepen tot winnaar.

Eerder symbolisch De overwinning van Sanders is eerder symbolisch, omdat het voor hem mathematisch onmogelijk is om Clinton nog te kloppen. De 91 afgevaardigden die te verdienen zijn in Indiana, worden procentueel verdeeld. Volgens de New York Times wint Sanders minstens 42 afgevaardigden en Clinton 36, wat het totale aantal afgevaardigden brengt op 2.201 voor Clinton en 1.399 voor Sanders. Vooral de zogenaamde 'supergedelegeerden' maken het verschil, met 520 voor Clinton en 39 voor Sanders. Een Democratische kandidaat heeft 2.382 afgevaardigden nodig om rechtstreeks verkozen te worden op de Conventie in juli.

Sanders bedankte na zijn overwinning op Twitter de kiezers, en verklaarde dat 'de politieke revolutie wint in Indiana'. 'De Clinton-campagne denkt dat deze campagne voorbij is. Ze hebben het fout. Misschien is het voorbij voor de insiders en het partij-establishment, maar de kiezers in Indiana zijn het daar niet mee eens', zei hij in zijn overwinningsspeech. 'Ik denk dat er nog steeds een smalle weg is naar de overwinning.'

Trump vermijden

Sanders riep de zogenaamde 'supergedelegeerden' in de staten waar hij grote overwinningen heeft behaald ook op om de stem van het volk te respecteren. 'Velen van hen stonden al aan Hillary Clintons kant, nog voor ik me kandidaat heb gesteld', zei hij. Hij benadrukt ook dat hij in de nationale peilingen een grotere overwinning behaalt dan Hillary Clinton tegen Donald Trump, en dat hij dus een betere kandidaat is om te vermijden dat 'iemand zoals Trump president wordt'.De socialist maakt volgens The Guardian ook kans om te winnen in West Virginia op 7 mei en in Oregon op 17 mei, alvorens te strijden om de hoofdvogel van de verkiezing op 7 juni in Californië, waar 546 afgevaardigden op het spel staan.