© REUTERS

Er staat weer geld op de Griekse banken

De Grieken hebben sinds de heropening van hun banken op 20 juli samen netto ongeveer 1 miljard euro extra op hun rekeningen zien verschijnen. Dat meldt het persbureau Bloomberg dinsdag op basis van een bron binnen de Centrale Bank van Griekenland.

aro

De Griekse banken waren tijdens de eerste weken van juli gesloten, uit vrees dat ze zouden failliet gaan door de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. De Grieken haalden in de weken voor de sluiting van de financiële sector op 29 juni ettelijke miljarden van hun rekeningen, om zich in te dekken tegen een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Dat nu opnieuw geld binnenkomt, betekent echter niet dat alles weer goed gaat met de Griekse banken. Ze staan er nog steeds erg slecht voor. Hoe slecht, dat zal volgens de bron binnen de Centrale Bank moeten blijken uit onderzoeken en stresstests die eind oktober worden afgerond. Bedoeling is dat alle banken midden december opnieuw van voldoende kapitaal voorzien zijn. Daarna zouden de beperkingen op het kapitaalverkeer, die nog steeds gelden, kunnen worden opgeheven.

Maar dit alles staat of valt volledig met de vorderingen die worden gemaakt in de onderhandelingen tussen Griekenland en de schuldeisers over een derde steunpakket. Begin vorige maand sloten zij een principeakkoord dat uitzicht biedt op verdere hulp, maar de overeenkomst moet nog altijd definitief worden vastgelegd. En de onderhandelingen, die verlopen niet zo vlot. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bemoeilijkte vorige donderdag een en ander door te stellen dat het pas echt zal meepraten over een derde steunpakket als de schuldeisers het eens raken over een schuldverlichting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER