© BELGA

Hogere boetes op zwartrijden bij De Lijn

Wie op de bus of tram betrapt wordt op zwartrijden of ongepast gedrag, moet vanaf 1 september dieper in de buidel tasten. De Lijn verhoogt dan haar boetetarieven. Met de hogere boetes wil de vervoermaatschappij zwartrijden en ongepast gedrag verder ontmoedigen.

Vorig jaar was 2,3 procent van de reizigers niet in orde bij een controle, dat is het laagste cijfer in 7 jaar. De Lijn wil dat dit nog verder daalt. ‘De Lijn hanteert billijke en betaalbare tarieven, maar dat betekent wel dat alle gebruikers hun steentje moeten bijdragen', zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). 'Vroeger was zwartrijden een veilige gok: zelfs als je gepakt werd, moest je toch minder betalen dan de prijs van een abonnement. Nu komt zwartrijden je wel duur te staan. Zo wil ik zwartrijders afschrikken, en het systeem rechtvaardiger maken voor iedereen die wél zo eerlijk is om de juiste prijs te betalen.’

Vanaf 1 september 2015 kost zwartrijden of ongepast gedrag 107 euro bij de eerste inbreuk. Nu is dat nog 75 euro. Een tweede betrapping binnen de 12 maanden zal 294 euro kosten, tegenover 200 euro nu. De derde en alle volgende boetes binnen het jaar kosten 400 euro. Aan fraude met vervoerbewijzen en gevaarlijk gedrag hangt voortaan een prijskaartje van 250 euro, tegenover 150 euro nu. Het is van 2007 geleden dat de boetetarieven bij De Lijn zijn aangepast.

Abonnement vergeten

Ook wie zijn abonnement meermaals vergeet, zal vanaf 1 september sneller beboet worden. Wie momenteel binnen een periode van twaalf maanden meer dan twee keer niet kan aantonen dat hij een tram- en busabonnement heeft, krijgt een administratieve boete van 75 euro opgelegd. Vanaf september zal dat veranderen. Al voor een tweede vergetelheid zal betaald moeten worden, zij het 20 euro. De derde en volgende keren wordt dat 50 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER