Kristoff wint weer: ‘Zondag is het echte doel’

© BELGA

Alexander Kristoff (Katusha) is helemaal klaar voor de Ronde van Vlaanderen. ‘Dat is zondag het echte doel’, verklaarde de Noor woensdag na zijn tweede ritzege in de Driedaagse van De Panne-Koksijde.

Wielrennen op Sportwereld.be

‘Het was opnieuw een pittige etappe, met de wind die weer fel tekeer ging. Wij wilden de trui verdedigen en hiervoor leverde de ploeg opnieuw fantastisch werk. Dat van bij de start. We controleerden de hele wedstrijd en zorgden ervoor dat de vroege vlucht nooit echt een gevaar kon betekenen. In de eindsprint kon ik opnieuw rekenen op een goede leadout en moest ik het op het einde maar afmaken. Ik voelde me niet super, maar kon toch sterk finishen. Ik koos in de laatste rechte lijn het wiel van Sacha Modolo en kon er gepast uitkomen, met een tweede zege op rij als gevolg.’

‘Of ik de witte trui nu ga verdedigen? Er is nog een korte rit in lijn, die ik al tweemaal als winnaar in deze Driedaagse De Panne-Koksijde afsloot. Daarna volgt de tijdrit, een discipline waarin ik niet zo sterk ben, ook al is de afstand slechts 14,2 kilometer. We zien wel, want er staan enkele echte tijdritspecialisten net achter mij in het klassement.’

Kristoff sprint soeverein naar tweede opeenvolgende dagzege in Driedaagse De Panne

© Photo News

Alexander Kristoff heeft na de eerste nu ook de tweede etappe in de Driedaagse De Panne gewonnen. De renner van Katusha was de snelste in een massasprint na 217,2 kilometer tussen Zottegem en Koksijde.

Wielrennen op Sportwereld.be

De langste etappe van deze Driedaagse bevatte 5 heuvels: de Mesenberg, Monteberg, Kemmelberg, Rodeberg en Vidaigneberg, maar aangezien die laatste al op 80 kilometer van de streep bedwongen werd, leek een massasprint onafwendbaar. Enkel een nieuwe passage in De Moeren (die Gent-Wevelgem tot een slachtveld maakte) kon nog roet in het eten gooien. Na enkele mislukte pogingen raakte een kopgroep van 12 renners weg. Onder hen vier landgenoten: Tim De Troyer (Wanty), Gerry Druyts (Vastgoedservice), Amaury Capiot (Topsport) en Jonathan Dufrasne (Wallonie). Na 30 kilometer hadden zij een forse voorsprong van zo’n 7 minuten uitgebouwd op het peloton, waar het Katusha van leider Alexander Kristoff het tempo bepaalde met het oog op een nieuwe massasprint.

De vijf beklimmingen van de dag bleken een maat voor niets: de voorsprong van de kopgroep slonk niet spectaculair, en in het peloton had niemand zin om met het oog op zondag de tegenstanders slimmer dan nodig te maken. Op de Kemmelberg brak het peloton wel in verschillende stukken, waarna het Trek van een opnieuw indruk makende Stijn Devolder het tempo de hoogte injoeg. Maar op 80 kilometer van de meet waren alle beklimmingen verteerd, en met Modolo, Viviani, Démare, Kristoff, Renshaw en Greipel zaten alle sprinters nog steeds voorin het peloton.

De ploegen van die snelle mannen en vooral een erg actief Trek knabbelden langzaam maar zeker aan de voorsprong van de vluchters, waar Mortensen, Tedeschi en Vingerling zenuwachtig werden en alleen op avontuur gingen. In de Moeren nam ook de nervositeit in het peloton weer toe, met als voornaamste slachtoffer Jens Debusschere. De sprinter van Lotto-Soudal, die gisteren nog naar een tweede plaats sprintte, werd naar een tweede peloton gewaaid en kwam nooit meer in het stuk voor.

De winnaar zat al voorin bij het ingaan van de drie plaatselijke rondes in Koksijde. Eerst Sean De Bie en Maxim Bonnet en later Mortensen, Coenen en Malaguti waagden nog een uitvalspoging, maar het FDJ van Arnaud Démare behield de controle. De beloofde massasprint was een feit, en daarin bleek nog maar eens dat niemand van dit deelnemersveld de benen van leider Alexander Kristoff kan evenaren. De Noor sprintte soeverein naar een tweede dagzege en blijft uiteraard leider. De Italiaan Elia Viviani werd tweede, de Nieuw-Zeelander Shane Archbold derde. Antoine Demoitie was met een vierde plaats beste Belg.

Voor Kristoff is het al de zevende zege van het seizoen. Eerder won hij ritten in de Ronde van Oman en Parijs-Nice en drie in de Ronde van Qatar.

Top 10:

1. Alexander KRISTOFF (Katusha) 5u33’32”
2. Elia VIVIANI (Team Sky)
3. Shane ARCHBOLD (Bora-Argon 18)
4. Antoine DEMOITIE (Wallonie-Bruxelles)
5. Sacha MODOLO (Lampre-Merida)
6. Kristian SBARAGLI (MTN-Qhubeka)
7. Raymond KREDER (Team Roompot)
8. Mark RENSHAW (Etixx - Quick Step)
9. Magnus Cort NIELSEN (Orica GreenEdge)
10. Rafael ANDRIATO (SouthEast)

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Jarl Salomein heeft rode bergtrui in Driedaagse De Panne beet

© mvh

Het volstaat voor Jarl Salomein (Topsport Vlaanderen-Baloise) om donderdag de korte rit in lijn en de individuele tijdrit nog uit te rijden, om zich te verzekeren van de eindwinst in het bergklassement van de Driedaagse De Panne-Koksijde. In dat nevenklassement staat hij twintig punten voor op de Deen Michael Reihs. Donderdag zijn er geen punten meer te verdienen.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen