Vlaams Parlement vraagt voor 2016 hogere dotatie aan regering

© BELGA

Het Vlaams Parlement vraagt voor 2016 een dotatie van 93,270 miljoen euro aan de Vlaamse regering. Dat is bijna 100.000 euro meer dan de dotatie voor dit jaar, maar toch is het minder dan de ruim 95 miljoen euro die oorspronkelijk was voorzien in de meerjarenbegroting.

aro

Vorig jaar vormde de dotatie, die het Vlaams Parlement jaarlijks van de Vlaamse regering krijgt, nog aanleiding voor een ruzietje tussen parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) en de nieuwe Vlaamse regering.

Het parlement had voor 2015 namelijk een dotatie van 95 miljoen euro gevraagd, maar het kreeg door de besparingen maar 93,177 miljoen euro. Een boze parlementsvoorzitter Peumans hekelde dat de besparing ‘eenzijdig en zonder overleg’ was opgelegd. Maar volgens minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) was het ‘niet meer dan logisch’ dat ook het parlement, net als alle andere overheidsinstellingen, zijn duit in het zakje deed.

Eerst overleg

Nu heeft het parlement ook zijn aanvraag voor 2016 klaar. Het vraagt daarin een lichte dotatieverhoging tot 93,270 miljoen euro, de aanpassing aan de evolutie van de gezondheidsindex. Maar ondanks die kleine toename is het nog steeds minder dan de 95 miljoen euro die oorspronkelijk was voorzien in de meerjarenbegroting van het parlement.

Het is nu afwachten of de Vlaamse regering met de gevraagde dotatie zal instemmen. In de brief aan de Vlaamse regering vraagt het parlement alvast ‘eerst overleg te plegen, als er toch moet worden bespaard’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen