De Wever: 'Ik had beter geen bevolkingsgroep vernoemd'

Ongeveer een week nadat de heisa over zijn vermeende racisme-uitspraken losbarstte, heeft Bart De Wever er voor het eerst weer op gereageerd. Hij erkent ook dat hij gedeeltelijk in de fout ging. 'Ik had beter geen bevolkingsgroep vernoemd', gaf hij toe aan ATV.

wverhaert

Bart De Wever stelde vorige week onder meer dat Marokkaanse Berbers zich moeilijk assimileren en zich te makkelijk verschuilen achter het racisme-argument. Dat was misschien geen al te best idee, geeft de burgemeester nu zelf toe. 'Ik had beter geen bevolkingsgroep genoemd, besef ik nu ook', zegt hij aan ATV.

Toch neemt hij inhoudelijk niets terug van zijn woorden. 'Als je naar de statistieken kijkt van criminaliteit, van schooluitval, van aanwezigheid in drugshandel, van radicalisering, van vertrekkers naar Syrië,... dan moet je wel vaststellen dat er objectieve verschillen zijn tussen migrantengroepen. Je kan die cijfers niet ontkennen', zegt De Wever die die uitspraken naar eigen zeggen deed 'uit bezorgdheid' en niet om een bevolkingsgroep te viseren.

Enkele Marokkaanse mensenrechtenorganisaties hebben al aangekondigd klacht te zullen indienen tegen de Wever. Het is weinig waarschijnlijk dat De Wever straks vervolgd wordt om wat hij heeft gezegd, maar mocht dat toch het geval zijn, dan zal hij zichzelf verantwoorden voor de rechter, zegt hij. 'Dan zal ik Kamervoorzitter Siegfried Bracke zelf vragen om mijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen.' Mocht hij uiteindelijk veroordeeld worden is hij van plan te kappen met politiek. 'Als ik daarvoor word veroordeeld, is het ‘game over’. Als de waarheid niet gezegd mag worden, houdt het op. Waarom zou ik dan nog aan politiek doen?'

De Wever houdt een wrang gevoel over aan de manier waarop zijn coalitiepartners van CD&V en Open Vld zich van hem distantieerden. De enige die in zijn ogen genade vindt, is premier Charles Michel (MR). 'Hij had me kunnen afvallen, maar dat heeft hij niet gedaan.'

De Wever zei in Terzake dat Berbers een gesloten gemeenschap vormen, die daardoor vatbaar zijn voor terrorisme en criminaliteit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen