© Belga

© Belga

© Twitter

© PN

Nafi Thiam op het hoogspringen© Reuters

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: Nafi Thiam op het hoogspringen

Thiam pakt zilveren medaille op EK indoor

Nafissatou Thiam heeft op het EK indoor in de Tsjechische hoofdstad Praag een knappe zilveren medaille gepakt. In het afsluitende nummer - de 800 meter - moest ze tot aan het gaatje gaan, maar ze kon een tweede plek voor de Tsjechische Klucinova (4.687 punten) nog net veiligstellen. Dat deed Thiam met een persoonlijk record van 4.696 punten. De Britse Johnson Thompson won de vijfkamp met 5.000 punten, net geen wereldrecord.

md

Thiam was de vijfkamp goed begonnen met een evenaring van haar persoonlijk record op 60 meter horden (8.42) en goed voor de vijfde chrono van alle veertien deelneemsters. Haar tijd leverde Thiam 1035 punten op. De Britse Katarina Johnson-Thompson (1088 ptn) was het snelst op de horden (8.18).

In het hoogspringen kwam Thiam lange tijd niet in actie. Ze wipte vlot over 1m80 en 1m83, had twee pogingen nodig op 1m86 en ging bij haar derde poging over 1m89. 1m92 bleek echter te hoog gegrepen. De winst ging, net als op de 60m, naar de Britse Katarina Johnson-Thompson. Zij ging over 1m95.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De beste prestatie van de dag van Thiam kwam er bij het kogelstoten. Onze landgenote stootte de de kogel bij haar derde poging 14,80 meter ver. Dat is een verbetering van haar persoonlijk record met maar liefst 58 centimeter. Goed voor 848 punten, een achtste plaats bij het kogelstoten en zelfs een eerste plaats in het algemeen klassement. Thiam heeft in de stand na nu 2976 punten. Dat zijn er 35 meer dan de Britse Katarina Johnson-Thompson (2941) en 46 meer dan de Tsjechische Eliska Klucinova (2930). De Française Antoinette Nana Djimou (2915) en de Wit-Russische Yana Maksimava (2912) vervolledigen de top vijf.

Bij het verspringen raakte Thiam na haar eerste twee pogingen telkens niet verder dan 6,17 meter, maar de derde poging bleek de goeie: de Belgische atlete sprong naar een seizoensbeste van 6,33 meter en eindigde daarmee als tweede in het onderdeel. Katarina Johnson-Thompson sprong echter 6,89 meter, won daardoor de competitie en pakt ook in het algemene klassement de leiding over van Thiam. De Belgische staat wel stevig tweede door haar sprong.

Op de afsluitende 800 meter mocht Thiam niet meer dan acht seconden toegeven op eerste achtervolgster Klucinova. Daar slaagde ze in, al was het wel nipt. Thiam klokte de elfde tijd op twaalf deelneemsters. Met 2:24.23 bleef ze ruim drie seconden boven haar besttijd (2:21.18). Wie anders dan Johnson-Thompson pakte in 2:12 ook de zege in dat laatste nummer.

Thiam sloot af met 4.696 punten, een verbetering van haar vorige record van 4.558 punten van februari 2013. Daarmee bleef ze Klucinova (4.687 punten) nipt voor. Johnson-Thompson totaliseerde 5.000 punten en bleef zo maar nipt onder het wereldrecord van Dobrynska (5.013 punten) uit 2012.Eerder op de dag was Nederlandse medaillehoop Nadine Broersen, de regerende wereldkampioene indoor, uitgevallen. Bij het hoogspringen bleek haar enkel te pijnlijk om de wedstrijd te vervolgen. Ze bedwong nog wel een hoogte van 1m77, maar na twee mislukte pogingen op 1m80 stopte ze. De tranen stonden haar in de ogen. De atlete uit Dongen raakte vorige maand bij de NK indoor geblesseerd aan haar linkerenkel. Onderzoek wees niet meteen iets ernstigs aan, maar voorzichtigheid was volgens de artsen wel geboden. Dat het gewricht toch te veel gehavend was, bleek in Praag.Eline Berings en Anne Zagré ontgoochelenEline Berings kon zich tot ieders verbazing niet plaatsen voor de finale van de 60 meter horden. Anne Zagré werd al uitgeschakeld in de reeksen. Berings strandde in haar halve finale op de vijfde plaats (8.02), terwijl enkel de eerste vier naar de finale mochten. Eerder op de dag had Berings nochtans de tweede tijd van alle deelneemsters uit de reeksen laten optekenen (8.01). In de halve finale waren de tegenstanders echter een pak sneller, de zege was voor de Wit-Russische Alina Talay (7.89). Dan volgden de Britse Lucy Hatton (7.93), de Noorse Isabelle Pedersen (7.95), de Kroatische Andrea Ivancevic (7.97) en Berings.

Berings was de voorbije weken maar liefst vijf keer onder het EK-minimum gedoken en hoopt in Praag minstens op een finaleplaats. Op 21 februari zette de Gentse atlete op het BK in haar geboortestad een scherpe 7.95 op de tabellen, toen nog de tweede Europese chrono van het seizoen. Daarmee bleef ze slechts drie honderdsten boven haar Belgische record, waarmee ze in 2009 Europees indoorkampioene werd.

Anne Zagré, de tweede Belgische deelneemster op de 60m horden, werd al uitgeschakeld voor de halve finale. De Brusselse werd in haar reeks pas vierde (in 8.15) en liep uiteindelijk de vijfde ‘verliezende’ tijd. Voor een plaats in de halve finales had ze minstens twee honderdsten sneller moeten lopen. Ze liet de zeventiende tijd optekenen.

'Ik ben echt verrast, ik had gedacht dat ik gemakkelijk de halve finales zou bereiken', zei de pupil van Jonathan Nsenga. 'Dit is onvoldoende en komt hard aan. Technisch gezien liep ik goed, maar het ontbeerde me aan energie. Nu ga ik mijn race met mijn coach evalueren, al is er uiteindelijk niet bijzonder veel misgelopen.'

Damien Broothaerts met beste verliezende chrono naar halve finales

Damien Broothaerts heeft zich vrijdag op het EK atletiek indoor in de Tsjechische hoofdstad Praag niet geplaatst voor de finale van de 60 meter horden. ‘In mijn hoofd wou ik natuurlijk een medaille’, verklaarde hij na afloop van de halve finales.

In zijn reeks werd Broothaerts in 7.72 zevende en voorlaatste. ‘De finale was nochtans het doel’, stelde hij. ‘Dus ben ik niet tevreden. Ik was in vorm. Ik vertrok goed. Daarna raakte ik een horde, waardoor ik enkele honderdsten verloor. Toch heb ik geen slecht kampioenschap afgewerkt. In de reeksen liep ik 7.69, nu 7.72. Dat zijn toch scherpe chrono’s, in de buurt van mijn persoonlijk record (7.68). Maar in mijn hoofd wou ik natuurlijk een medaille. Daarvoor loop je nu eenmaal. Ik ben ambitieus.’

‘Ik ben blij dat ik hier geweest ben. Het heeft me zin gegeven om voort te doen. Nu richt ik mijn blik op de zomer’, stelde de 31-jarige Brusselaar, in 2009 nog zevende op het EK indoor in Turijn.

Borlée haalt onverwacht finale van 400 meter

Dylan Borlée verraste vriend en vijand op de 400 meter door onverwacht zijn reeks te winnen in de halve finales, voor toppers als Galvan en Zalewksi. De 22-jarige Borlée, die pas aan zijn eerste individueel EK toe is, kwam al vroeg aan de leiding en liep met 46.72 een persoonlijk record. Op de achtergrond knokte de Italiaan Matteo Galvan zich naar de tweede plek ten nadele van Zalewski. Aangezien er drie halve finales waren, waar telkens de beste twee zich kwalificeren, zal Dylan Borlée zaterdagavond samen met Galvan de finale lopen van de 400 meter.

Borlée had zijn EK-ticket pas als laatste Belg veroverd door vorige week woensdag in Metz zijn persoonlijk record aan te scherpen tot 46.73. Zijn broers Kevin en Jonathan komen niet in actie op de individuele afstand. Later dit EK moeten de broers samen met Julien Watrin en Antoine Gillet wel nog aan de bak op de 4x400m. De Belgian Tornados lopen zondag hun wedstrijd.

Hannes haalt finale 3.000 meter

Pieter-Jan Hannes haalde knap de finale van de 3.000 meter. Hij deed dat met een persoonlijk record van 7:47. Hij liep een slimme wedstrijd en schoof gestaag op van de vijfde naar de derde plek, een plaats die hij uiteindelijk vasthield. De Turk Kaya, die van begin tot het einde op kop liep, won de reeks. Door zijn derde plek loopt Hannes morgenavond de finale van het EK.

Van Den Broek in halve finale 800 meter

Nog een Belg die zich plaatste voor een halve finale was Jan Van Den Broek op de 800 meter. De 25-jarige Oost-Vlaming, in 2012 knap vijfde op het WK indoor, werd in 1:49.57 tweede in zijn reeks en stootte zo rechtstreeks door naar de halve finales van zaterdagavond (18u25). De eerste twee van elke reeks (en de beste vier verliezende tijden) mochten een ronde verder, Van Den Broeck liep een perfecte race en moest in de slotmeters enkel de Brit Guy Learmonth (1:49.38) laten voorgaan.

De Ier Mark English (1:48.10) was het snelst in de reeksen, VDB liep de twaalfde tijd. 'Waarom zou ik de finale niet kunnen bereiken?', verklaarde hij na afloop. 'Aan de doorkomsttijden zag ik dat de race niet echt supersnel was. Daarom ging ik ervandoor, zoals op voorhand gepland', stelde de 25-jarige Oost-Vlaming.'De bochten hier zijn bijzonder lang, en de rechte lijnen zijn eerder kort. Daardoor is het moeilijk om je tegenstanders voorbij te steken. Ik win de reeks dan wel niet, maar ik zag op het grote scherm dat enkel de Brit Guy Learmonth mee was. Ik heb daarom niet echt meer aangedrongen. Uitbollen in de laatste 10 meter kan al bijdragen aan een goede recuperatie, met het oog op de halve finales. Waarom zou ik de finale niet kunnen bereiken? Mijn tweede toernooidag is meestal beter dan de eerste. Ik heb zeker een goede tijd in de benen.'

Berings: ‘Uit mijn ritme doordat ik horde raakte’

© AP

Eline Berings heeft zich vrijdag op het EK atletiek indoor in de Tsjechische hoofdstad Praag verrassend niet kunnen plaatsen voor de finale van de 60 meter horden. ‘Ik heb nochtans gelopen voor wat ik waard was’, verklaarde ze na afloop.

Berings strandde in haar halve finale op de vijfde plaats (8.02), terwijl enkel de eerste vier naar de finale mochten. ‘Ik ben heel teleurgesteld’, stelde de 28-jarige Berings, die niet in de buurt kwam van haar Belgische record (7.92). ‘De vorm was er nochtans. Op de 60 meter horden mag je geen foutjes maken. Ik heb één horde redelijk zwaar geraakt en geraakte uit mijn ritme. Dat scheelt al een paar honderdsten. Dit is niet wat ik verwacht had. Dit is een zuur gevoel.’

‘Mijn 8.01 in de reeksen had ik nochtans bijzonder makkelijk gelopen. Ik was daarna ook zeker niet vermoeid. Maar vandaag was het gewoon net niet. Gezien de snelle piste wist ik dat er scherpe tijden nodig waren. In de halve finales waren er 14 vrouwen die in theorie de finale konden halen’, besloot de Gentse atlete.

Thiam: ‘Zilver veroverd dankzij verspringen’

© BELGA

‘Ik heb mijn medaille veroverd dankzij mijn prestatie in het verspringen’, zo reageerde Nafissatou Thiam nadat ze vrijdag op het EK atletiek indoor in de Tsjechische hoofdstad Praag het zilver in de vijfkamp had behaald.

‘Ik ben echt niet voor een medaille naar hier gekomen’, lachte de 20-jarige meerkampster, die haar persoonlijk record op 4.696 punten bracht (vorig PR: 4.558 punten, februari 2013). ‘Natuurlijk ben ik heel blij. Ik heb mijn medaille veroverd dankzij mijn prestatie in het verspringen (6m33, 2e plaats). Daarmee bouwde ik een voldoende grote puntenmarge uit op mijn dichtste achtervolgers, met het oog op de 800 meter.’

In de afsluitende 800 meter, haar zwakste discipline, bleef Thiam met 2:24.23 ruim drie seconden boven haar besttijd (2:21.18). Daarmee was ze net snel genoeg om haar tweede plaats vast te houden, voor de Tsjechische Eliska Klucinova. ‘Ik had gezien dat Klucinova snel vertrokken was, maar ik concentreerde me op Antoinette Nana Djimou. Ik ben me bewust van mijn limieten op de 800 meter. Ik wou Klucinova niet volgen, anders had ik zelfs geen brons behaald. Op het einde heb ik alles op alles gezet. Zo behield ik de tweede plaats.’

Thiam kende een moeilijke voorbereiding, die verstoord werd door examens aan de universiteit en een griepaanval. ‘Ondanks die mindere voorbije periode blijf ik vooruitgang boeken’, vervolgde de Sportvrouw van het Jaar. Vorig jaar behaalde Thiam brons in de zevenkamp op het EK outdoor. ‘De medaille in Zürich was een verrassing voor mij, maar die hier in Praag ook. Ik was naar beide toernooien afgezakt zonder ambitie om het podium te halen. Die medailles geven me zin om me opnieuw volop op de trainingen te gooien en om klaar te zijn voor het zomerseizoen.’

Pieter-Jan Hannes: ‘Eindelijk reeksen in seniorenkampioenschap overleefd’

© BELGA

Pieter-Jan Hannes heeft zich vrijdag op het EK atletiek indoor in de Tsjechische hoofdstad Praag geplaatst voor de finale van de 3.000 meter. ‘Eindelijk heb ik eens de reeksen overleefd in een seniorenkampioenschap’, verklaarde hij.

Hannes zette een knappe 7:47.55 op de tabellen, waarmee hij ruim onder zijn vorige persoonlijk record (7:49.80) dook en de derde tijd van alle deelnemers liep. ‘Het was echt zwaar’, stelde de 22-jarige Hannes. ‘De Turk Ali Kaya is in bloedvorm. Toen we na een kilometer in 2:38 passeerden, moest ik goed doorlopen om mee vooraan te geraken. Iedereen heeft duidelijk de goede vorm te pakken. Normaal gezien is er aan zo’n tempo nooit een trein tot op twee ronden van het einde.’

In de slotmeters had Hannes nog tijd om even opzij te kijken. ‘Ik wist dat het voldoende was om bij de eerste vier te finishen. Ik wou me niet meer forceren. Eindelijk heb ik eens de reeksen overleefd in een seniorenkampioenschap. Met mij erbij komen in de finale vijf à zes atleten in aanmerking voor het podium. Het zal heel zwaar worden. Nu telt de recuperatie, dat is één van mijn sterke kanten.’

Zaterdag vindt de finale om 19u45 plaats.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer