© JCr

Leden Roemeense inbrekersbende veroordeeld tot vier jaar cel

Drie Roemenen zijn vrijdag door de correctionele rechtbank van Tongeren veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar voor een tiental inbraken in de regio Alken, Heers en Tongeren. Een vierde Roemeen, die vorig jaar door de strafrechter in Hasselt werd veroordeeld tot 2 jaar voor andere diefstallen tijdens dezelfde periode, kreeg voor deze feiten twee bijkomende jaren celstraf.

De feiten waarvoor de vier in Tongeren terecht stonden zijn het topje van de golf van inbraken die de bende pleegde tussen 2 november 2012 en 18 mei 2014. De vier maakten deel uit van een bende die naar België kwamen om in de bouw te werken. ‘s Avonds pleegde de bende diefstallen in Wallonië en Vlaanderen waarbij ze inbraken in woningen en bedrijfsgebouwen om bouwmaterialen en elektronische apparatuur te stelen om die vervolgens naar Roemenië over te brengen. De beklaagden werden gelinkt aan tien inbraken nadat een deel van de buit werd teruggevonden in Roemenië en Seraing.

De bende schrok er niet van terug om slachtoffers meermaals te bezoeken na een eerste succesvolle inbraak. Zo braken ze tussen 7 juli en 18 oktober 2013 drie keer in in de Eldi-vestiging van Heers waar ze televisietoestellen, gsm’s, fototoestellen en laptops buit maakten.

Ook vzw Team uit Alken kreeg de Roemenen twee keer over de vloer. Daar gingen de vier aan de haal met allerlei materialen. Bij Bam Track Spoorwegen in Alken ontvreemden ze twee laptops, een slijpmachine, kettingzaag en twee cirkelzagen. Aan Bam Track Spoorwegen moeten de vier een schadevergoeding van 7.781 euro betalen.

De rechter vorderde de onmiddellijke aanhouding van twee veroordeelde Roemenen. Alle vier moeten ze ook een boete van 3.000 euro betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer