‘Britse IS-beul John onthoofdde James Foley’

De man die de Amerikaanse journalist James Foley heeft onthoofd, is de leider van een groep Britse IS-strijders. Dat schrijft The Guardian.

bvb

Volgens de krant identificeerde een vrijgelaten gijzelaar de man als ‘John’, één van de drie Britse jihadisten die vreemdelingen bewaken in het Syrische Raqqa, een bolwerk van IS-rebellen. Het trio zou door de gijzelaars in de IS-gevangenis omschreven worden als ‘The Beatles.’

De vrijgelaten gijzelaar zat een jaar vast in Raqqa en omschrijft ‘John’ als Deze groep werd uiteindelijk overgedragen aan Turkije, nadat er losgeld was betaald.

Dat ‘John’ niet zomaar een loopjongen is in de IS-hierarchie moet blijken uit het feit dat hij volgens de vrijgelaten gijzelaar de belangrijkste onderhandelaar was tijdens de gesprekken over de vrijlating van 11 andere IS-gevangenen. Deze groep werd uiteindelijk overgedragen aan Turkije, nadat er losgeld was betaald.

Volgens taalkundigen is de man in de video afkomstig uit Londen. Hij zou één van de 500 Britten zijn die naar Syrië en Irak zijn getrokken om er zich aan te sluiten bij IS.

Ouders Foley geven emotionele speech

De ouders van de vermoorde Amerikaanse fotojournalist James Foley gaven een emotionele persconferentie aan hun huis. Zijn moeder, Dian Foley, vertelde hoe trots ze op haar zoon was. "We zijn zo vereerd dat hij onze zoon was".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen