Twee jaar cel extra voor ‘terrorist van Sint-Jansplein’

© vtm

Hasan H. (33), beter bekend als de ‘terrorist van het Antwerpse Sint-Jansplein’, moet twee jaar langer in de gevangenis blijven.

doro, belga

Hasan H. werd vorig jaar al veroordeeld tot 12 jaar cel voor het plannen van een aanslag en voor het ronselen van jongeren om te gaan vechten in Tsjetsjenië. Nu is hij door de Antwerpse strafrechter veroordeeld omdat hij zelf in Syrië is gaan vechten. Behalve Hasan stonden ook zijn broers Driss en Abdelgabar terecht, zij kregen vijf jaar cel.

Driss en Hasan waren eind augustus 2013 afgereisd. De eerste zou nog altijd in Syrië zitten, Hasan keerde terug en had zich op 17 oktober 2013 aangegeven. Hij zei dat hij al die tijd in het Zuid-Turkse Adana had verbleven om te feesten. Abdelgabar was infebruari 2013 al naar Syrië vertrokken en zou intussen gesneuveld zijn.

Villa

Volgens het federaal parket had Hasan H. zich in Syrië bij de jihadistische groep Jabhat Al-Nusra aangesloten. Een teruggekeerde minderjarige Syriëstrijder verklaarde immers dat hij samen met Hasan en Driss in een villa van de terroristische groep had verbleven. Beide broers hadden volgens hem kalasjnikovs gedragen en Hasan had ook een bewakingsopdracht uitgevoerd.

De verdediging vond dat onvoldoende bewijs, maar de rechters oordeelden daar anders over. Ze vonden wel dat er sprake was van eenheid van opzet met zijn eerdere veroordeling, maar beslisten om hem toch nog twee jaar extra te geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen