© Koen Luts

Zwembad, solarium en spa voor paarden

De paardenkliniek Equitom van paardenchirurg Tom Mariën (46) wordt dubbel zo groot. Het complex op de flanken van de Venusberg in Meldert breidt uit met een nieuw centrum voor orthopedie en revalidatie. Met onder meer een aquatrainer, spa en solarium voor de paarden.

Koen LUTS

In 2002 richtte Tom Mariën in Lummen zijn eigen paardenkliniek op. Tien jaar later kreeg de paardendokter de nodige vergunningen om zijn infrastructuur uit te breiden. Niet alleen paarden uit België, maar ook uit Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Engeland en ook heel wat Poolse en Deense toppaarden worden in Lummen behandeld. Een van de trouwe klanten komt zelfs uit de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook Amerikanen en Japanners vinden hun weg naar de Paalstraat.

Geopad

In 2014 opende minister Kris Peeters het gloednieuwe paardenziekenhuis met twee operatiezalen, drie ontwaakruimtes, vijf intensive-care boxen en 55 hospitalisatieboxen. Het orthopedie- en revalidatiecentrum staat nu in de steigers. Tom Mariën: “Het stalen gebinte van de rijhal wordt momenteel opgetrokken. De bodem zal bestaan uit geopad, een speciale sportbodem voor paarden. De hal is ook uitgerust met het systeem ‘eb en vloed’. Daarmee kan de bodem van de hal onder water gezet worden. Als we het water weer laten weglopen, is de bodem terug helemaal egaal. Op deze manier kunnen paarden in de beste omstandigheden onderzocht worden.”

Een andere opvallende constructie is de aquatrainer. “Hier kunnen paarden die herstellen van blessures op een gecontroleerde manier revalideren, waardoor de heling bevorderd wordt”, zegt Mariën. “In een ander bassin, ook wel een spa genoemd, wordt gekoeld water met een speciaal mineralenmengsel langsheen de onderbenen gesproeid. Dit zorgt voor een betere bloedcirculatie waardoor de heling versneld wordt. De spa wordt ingezet bij paarden met ontstekingen ter hoogte van de onderbenen.”

Stamcellen

In het nieuwe laboratorium zullen heel specifieke technieken gebruikt worden. Zo zal er gebruik worden gemaakt van lichaamseigen stoffen om ontstekingen ter hoogte van pezen en gewrichten te bestrijden en om de heling te bevorderen. “Er zal ook gebruik worden gemaakt van de allernieuwste behandelingsmethodes, zoals stamcellen, om het paard zo snel als mogelijk terug in de sport te krijgen. Daarnaast kom er ook een apotheek, een ruimte voor lasertherapie, ultrasone en shockwave therapie, een radiografie- en echografiezaal, 39 paardenboxen en een solarium met warmtelampen. We voorzien ook in een receptieruimte, een wachtruimte voor mensen én paarden, verschillende consultatieruimten voor onderzoeken en behandelingen, een harde en een zachte volte, twee opslagruimtes, een vergaderzaal en vijf extra kamers voor studenten of dierenartsen die hier kunnen verblijven.”

“Uit heel de wereld krijg ik aanvragen om hier te komen werken of stage te lopen. De officiële opening van het orthopedie- en revalidatiecentrum is voorzien deze zomer en natuurlijk zal ons team van 22 mensen ook uitgebreid worden”, besluit Tom Mariën.