© WAS

“Totaal misplaatst om SWT’ers af te schilderen als profiteurs”

Sp.a-parlementslid Yasmine Kherbache is niet te spreken over het pleidooi van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) voor de afschaffing van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) - het vroegere brugpensioen. De socialiste vindt dat Muyters de SWT’ers afschildert als profiteurs en noemt dat “totaal misplaatst”. Net als CD&V’er Stefaan Vercamer roept ze de minister op “voor eigen deur te vegen”.

Woensdag raakte bekend dat slechts twee procent van de SWT’ers van 2015 en de eerste helft van 2016 weer aan het werk ging. “Het federale systeem stimuleert de inactiviteit van de mensen die wij moeten activeren”, reageerde minister Muyters. “Daarom moet de federale regering het SWT-stelsel eindelijk afschaffen.”

“Hen afschilderen als profiteurs is totaal misplaatst”, reageert sp.a-parlementslid Kherbache. “Deze groep moet zich beschikbaar houden voor de arbeidsmarkt en het systeem is de jongste jaren al serieus verstrengd”, merkt ze op.

Volgens Kherbache is het knelpunt eerder de activering van 45-plussers in het algemeen. “En daar heeft de minister nog altijd niet het verschil kunnen maken. Hij zou dus beter voor eigen deur vegen, want hij heeft zelf nog veel huiswerk”, vindt de socialiste. Voor haar moet bijvoorbeeld veel meer worden ingezet op het tegengaan van discriminatie van oudere werkzoekenden.

“Het probleem van de hertewerkstelling van 55-plussers ligt niet bij het systeem SWT”, reageert ook CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer. “Stop dus met die SWT’ers een schuldgevoel aan te praten en stop er mee om mensen die afgedankt worden en beroep kunnen doen op SWT een stukje van hun inkomen, betaald door de werkgever, te willen afpakken.”

Muyters haalde in Gazet van Antwerpen cijfers aan om te tonen dat de algemene werkloosheid bij 55-plussers wél daalt. Maar Vercamer vindt dat een te selectieve lezing. “Oudere werklozen bevinden zich niet enkel in die leeftijdsgroep. De minister gebruikt wel heel selectief een deelcijfer zonder de daling van de SWt’ers er bij te vermelden”, aldus nog de CD&V’er. “Misschien ook nog even wijzen op de het feit dat de VDAB geen vacatures meer doorstuurt naar 55-plussers. Als er dus al een daling is, dan is dat al zeker niet de verdienste van het beleid van de minister.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer