Monsterfile door verscherpte controles aan Oostenrijkse grens

Het verkeer op de belangrijkste snelweg tussen Boedapest en Wenen staat volledig stil, door verscherpte controles op mensensmokkel aan de Oostenrijkse grens. Op maandagochtend stond er 25 kilometer file.

In normale omstandigheden wordt het verkeer tussen de twee Schengenlanden Hongarije en Oostenrijk nauwelijks gecontroleerd. Door het drama van vorige week, waarbij 71 vluchtelingen dood werden teruggevonden in een vrachtwagen, heeft de Oostenrijkse regering de controles echter drastisch opgevoerd. Dat heeft zoals verwacht verkeershinder veroorzaakt.

Deze ochtend stond een monsterfile van 25 kilometer aan de Oostenrijkse grens. De douane inspecteert vooral vrachtwagens en andere voertuigen die vluchtelingen kunnen vervoeren. Volgens de Oostenrijkse autoriteiten werden daarbij al meer dan 200 vluchtelingen gevonden en vijf smokkelaars opgepakt.

Veiligheidsambtenaar Konrad Kogler zei op een persconferentie dat de controles niet in strijd met Schengen, het akkoord dat het vrije verkeer van personen tussen de deelnemende landen waarborgt. Hij wees erop dat de controles overeengekomen waren met Duitsland, Hongarije en Slovakije. 

Meest gelezen