Politiewagen snijdt fietser de pas af aan kruispunt Noorderlaan

Kruispunten zijn vaak erg gevaarlijk voor fietsers en er voor zorgen dat het verkeer uit verschillende richtingen elkaar niet kan kruisen, zou al veel zoden aan de dijk kunnen brengen. Dat bepleiten enkele bezorgde ouders vandaag in Gazet van Antwerpen en net vandaag verscheen er op Twitter een filmpje dat die smeekbede nog kracht bij zet.

JoRo

Een van die zogenaamde gevaarlijke kruispunten op Antwerps grondgebied is dat van de Noorderlaan, met de Havanastraat en de Korte Wielenstraat, aan het politiekantoor aan de wijk Luchtbal. Op Twitteraccount 'FietsPerikelen', beheerd door een anonieme fietser die zichzelf al fietsend door Antwerpen filmt, verscheen een filmpje waarop te zien is hoe hij/zij op de fiets de pas wordt afgesneden door een politiewagen.

De politiewagen kwam vermoedelijk uit de Havanastraat en had in dat geval dus ook groen licht, maar volgens de verkeersregels heeft de fietser altijd voorrang. Via Twitter liet de Lokale Politie Antwerpen al weten dat het "de kwestie zou onderzoeken". De politie laat tevens weten dat het onderzoekt of het mogelijk is om van dit kruispunt een 'conflictvrij kruispunt' te maken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ouders starten campagne voor conflictvrije kruispunten

© joris herregods

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Bezorgde ouders vragen met aandrang dat alle kruispunten conflictvrij worden gemaakt, waardoor verkeer uit verschillende richtingen elkaar niet kan kruisen. Uit onderzoek van de Universiteit Hasselt blijkt dat op zulke conflictvrije kruispunten bijna veertig procent minder ongevallen gebeuren dan op ‘gewone’ kruispunten.

Antwerpse ouders roepen bij de start van het nieuwe schooljaar de overheid op om alle kruispunten conflictvrij in te richten. Zulke kruispunten zijn te herkennen aan de (groene) pijl voor afslaand verkeer. Die staat voor veilig afslaan zonder gehinderd te worden door verkeer uit andere richtingen.

Op een niet-conflictvrij kruispunt kan een auto die naar rechts wil, bijvoorbeeld groen hebben, gelijktijdig met voetgangers en fietsers die die weg oversteken. En dat is beduidend gevaarlijker dan een conflictvrij kruispunt, bewijst onderzoek aan de UHasselt.

Uit een voor- en na-analyse van 103 heringerichte kruispunten blijkt dat er op een conflictvrij kruispunt 37 procent minder letselongevallen gebeuren en zelfs 59 procent minder ernstige ongevallen. Het aantal gewonde fietsers daalde met 43 procent, het aantal gewonde inzittenden van een auto zelfs met 47 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER