Witte kassa voor horeca is gedeeltelijk ongrondwettig

De wetgeving rond de geregistreerde kassa, de zogenoemde ‘witte kassa’, is gedeeltelijk ongrondwettig. Dat heeft de auditeur van de Raad van State geoordeeld, zo meldt Horeca Vlaanderen maandag. Het verslag van de auditeur wordt nagenoeg steeds gevolgd door de Raad van State.

Guy Stevens

Het waren Horeca Limburg en Horeca Vlaanderen die naar de Raad van State gestapt waren. Zij vonden de regeling van de witte kassa, die gebruikt moet worden in de horeca, ongrondwettig en worden daar nu in bijgestaan door de auditeur van de Raad van State.

De kassa, die alle inkomsten registreert en zwarte omzet dus onmogelijk maakt, is sinds dit jaar verplicht voor horecazaken die minstens 10 procent van hun omzet uit voeding halen. Net bij dat laatste wringt het schoentje.

De auditeur adviseert de kassaregeling te vernietigen. Het Koninklijk Besluit, dat bepaalt dat de invoering van de geregistreerde kassa enkel verplicht is voor horecazaken die ‘regelmatig’ maaltijden verschaffen, tot willekeur zal leiden en dat is een schending van het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel. Bovendien is de tien procentregel onwettig omdat volgens de auditeur de btw-administratie niet bevoegd is om een dergelijke regel vast te stellen.

Het verslag van de auditeur is een advies aan de Raad van State, dat bijna altijd gevolgd wordt.

‘Fundamenteel oneerlijk’

Horeca Vlaanderen reageert opgetogen over het advies. 'Sinds er sprake was van de invoering van de geregistreerde kassa hebben we twee zaken vooropgesteld', zegt afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche. 'Ten eerste is de wetgeving fundamenteel oneerlijk, want ze geldt niet voor iedereen. De auditeur van de Raad van State volgt ons nu in deze redenering. Ten tweede moet er een leefbaar kader voor de horeca gecreëerd worden alvorens de kassa wordt ingevoerd. De regering voorziet al enkele begeleidende maatregelen, maar de noodzakelijke verlaging van de loonlast voor de vaste werknemers is nog steeds niet gerealiseerd.'

Horeca Vlaanderen ziet het advies dan ook al een kans voor de regering om de kassawet te hervormen. 'We vragen snel overleg met de minister van Financiën om de gevolgen van dit advies te evalueren en om voor een meer solide kader te zorgen waarbij de Belgische horeca officieel, kwaliteitsvol en rendabel kan zijn.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER