Defensie gaat meer militairen recruteren

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gaat meer militairen rekruteren dan hij eerst zelf had vooropgesteld in zijn besparingsplan. In plaats van de geplande 700 zou hij dit jaar al 900 militairen willen rekruteren, en hij onderzoekt of hij dat ook de volgende jaren kan herhalen.

Dat heeft de minister gezegd hij in Terzake. Hij reageert daarmee op de klachten van de vakbonden bij het leger dat de militairen overwerkt zijn door de extra bewakingstaken die ze moeten uitvoeren sinds het optrekken van het terreurdreigingsniveau. Overigens zei minister Vandeput dat hij op het terrein vooral militairen ziet die fier zijn met de opdrachten die ze uitvoeren en dat hij zich bewust is van het feit dat het niet gemakkelijk is.

De minister zei dat hij bekijkt op welke manier hij budgetten kan herschikken om meer geld te hebben voor de rekrutering van meer nieuwe militairen.

Defensie moet tijdens deze regeerperiode zowat anderhalf miljard euro besparen. Dat gebeurt vooral op personeel: de komende tien jaar vertrekt bijna de helft van de militairen met pensioen. Maar ook de instroom van nieuwe rekruten moet op peil blijven, en dat was op dit moment niet meer het geval, zei minister Vandeput.

De minister zei ook dat Defensie een van de departementen is dat het zwaarst bespaart, en dat er bij de begrotingscontrole eens gekeken moet worden naar andere departementen, omdat er te hard gesneden is de voorbije jaren bij de zogenoemde veiligheidsdepartementen.

Meest gelezen