Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Stress bij Club Brugge voor match van 5 miljoen

Club speelt vanavond tegen AEK Athene voor plaats in Europa League-groepsfase
Beeld Photo News

Winst tegen Lokeren, Eupen, Zulte Waregem. Het zal wel. Doorgaan tegen AEK Athene in de Europa League, dat is waar het om draait bij Club Brugge. Want een seizoen zonder Europees voetbal is haast ondenkbaar. Alles of niets.

Druk (de; m); 1. de kracht die op of tegen iets drukt 2. moeilijke omstandigheid, onder zware druk staan. Al hebben ze in Brugge de Dikke Van Dale niet nodig om te weten wat druk is. Het volstaat om eens in de druk bevolkte kleedkamer rond te wandelen. Daar beseffen ze als geen ander dat een seizoen zonder Europese wedstrijden garant staat voor de eeuwige en saaie routine van de Jupiler Pro League.

Na de 0 op 18 in de Champions League van vorig seizoen zou een vroegtijdige uitschakeling een schandvlek op het Europese blazoen betekenen

"Die Europese wedstrijden blijven de mooiste", weet ook Timmy Simons, die vanavond zijn tachtigste Europese match voor Club kan spelen. "Voor de spelers, maar ook voor de club en de supporters. Hopelijk kunnen we deze goed afsluiten."

Het volstaat ook om in de iets minder bevolkte bestuurskamer rond te lopen. Na de nul op achttien in de Champions League van vorig seizoen zou een vroegtijdige uitschakeling voor hen een schandvlek op het Europese blazoen betekenen. De mooie kwartfinale van 2014-2015 meteen naar de vergeetput. Prestige, daar gaat het om. Terecht ook. Een club met een rijke geschiedenis van driehonderd Europese matchen, doorspekt met enkele finales, heeft een reputatie hoog te houden.

En er vallen nog wel een aantal redenen te bedenken waarom kwalificatie een must is. Financieel bijvoorbeeld. AA Gent, dat vorig seizoen in de groepsfase tweede werd met acht punten en uiteindelijk in de achtste finales tegen Racing Genk strandde, kreeg van de Europese voetbalbond UEFA iets meer dan 5 miljoen euro, en dat zonder tv-gelden en ticketinkomsten. Welkom, al kan Club na de recente transfer van José Izquierdo (hij trok voor 15 à 18 miljoen euro naar Brighton & Hove Albion) wel weer tegen een stootje.

Groter zou de sportieve schade zijn. De kleedkamer zou immers nog voller ogen. Te vol. Minder matchen om ieder zijn kans te geven. Dan hebben manager Vincent Mannaert en co. wel wat bijkomend werk voor de boeg om af te slanken. Sowieso gaat een bank- of (erger nog) tribunezitter dan al sneller naar zijn makelaar bellen om uit te kijken naar een andere club. Nog los van het feit dat al dan niet vaste waarden zo'n seizoen zonder niet echt zien zitten. Engels, Denswil en Diaby zouden dan weleens heel snel weg kunnen zijn wegens gebrek aan uitdagingen. Weg progressiemarge ook voor youngsters als Horvath, Wesley en Dennis.

Jan Breydelstadion uitverkocht

En dan is er nog Ivan Leko. Hoe jammer zou het niet zijn als een jonge trainer, bezig aan zijn eerste stappen bij een topclub, al na amper twee maanden met een Europese molensteen rond zijn nek zou hangen?

De laatste Brugse trainer die dat overkwam, is Juan Carlos Garrido. Voor hem bleek de Poolse klip genaamd Slask Wroclaw in 2013-2014 onneembaar. Ook de Spanjaard haalde goede resultaten in de competitie, maar midden september vloog hij al buiten. Toegegeven: het voetbal onder Garrido trok op niets, daarom dat ook een tweede plaats met 17 op 21 hem niet kon redden. Maar het was bovenal de druk van een seizoen zonder Europees voetbal.

Club Brugge zal AEK vanavond in een nagenoeg uitverkocht Jan Breydelstadion partij geven. "Voor ons is het heel belangrijk dat we thuis het verschil kunnen maken. En dus hebben we de steun van de supporters hard nodig", weet Leko. "Samen moeten we er alles aan doen om te winnen, al verwacht iedereen dat het tweeluik uiteindelijk in Athene zal worden beslist."

Club Brugge - AEK Athene Vanavond op Q2 om 20.45 uur

Trainer Ivan Leko slentert over het oefenveld in Brugge. Europees voetbal is een must voor hem.Beeld BELGA