© Marc Aerts

Open Vld en N-VA maken nieuw college bekend

De coalitie tussen N-VA en Open Vld, die tot stand kwam nadat in mei de structurele onbestuurbaar van de gemeente werd vastgesteld, kondigt aan hoe het nieuwe schepencollege er na de gemeenteraad van nu vrijdag zal uit gaan zien.

Kristof Van Rompaey

Voor Open Vld komen Werner Timmermans en André Uytterhoeven terug als schepenen. Timmermans bekleedde voordien al twaalf jaar een schepenambt, Uytterhoeven bouwde tien jaar ervaring op tijdens vorige legislaturen. Zoals verwacht, levert Open Vld ook de burgemeester. De voordracht van Peter Gysbrechts als terugkerend burgervader werd ondertussen neergelegd bij de provinciegouverneur.Gysbrechts is lid van de gemeenteraad sinds 1989 en was vanaf 2001 twaalf jaar burgemeester. Zijn benoeming gebeurt niet tijdens de gemeenteraad van vrijdag en kan nog enkele weken langer duren. "Positivisme en rust brengen, opnieuw vertrouwen en respect bezorgen aan het personeel en daadkrachtig besturen: dat zijn de belangrijkste aandachtspunten voor dit nieuwe team", legt hij uit. "Het is absoluut niet zo dat we vanaf dag één meteen ingrijpende zaken willen veranderen. Bij het behandelen van concrete dossiers, zullen we, in tegenstelling tot onze voorgangers, wel rekening houden met beslissingen die al genomen werden.”Ook N-VA is tevreden dat er licht aan het einde van de tunnel komt. Eerste schepen Jeroen De Cuyper en vijfde schepen Peter De Vooght behouden hun bevoegdheden. Zesde schepen en OCMW voorzitter Bert Rousseau krijgt er financiën bij. "“Gezien de huidige stand van zaken, is dat geen evidente opgave”, weet de schepen. “Maar dat is voor veel Vlaamse gemeenten niet anders. Ik zie de uitdaging absoluut zitten: vanuit het OCMW ben ik al vrij goed ingewerkt in de materie. Verder drongen we aan op deze bevoegdheid omdat schuldafbouw een van de eisen uit onze verkiezingscampagne is. Het biedt ons ook de garantie dat er geen buitensporige dingen kunnen gebeuren."Tijdens de extra gemeenteraad op vrijdag 1 augustus worden de ontslagnemende schepenen stelselmatig vervangen door hun opvolgers. Bij afwezigheid van gemeenteraadsvoorzitter Roger Janssens (CD&V) en waarnemend voorzitter en ontslagnemend burgemeester Chris De Veuster (CD&V), zal derde schepen Bart Lambrechts (CD&V) in principe de gemeenteraad voorzitten tot aan zijn eigen ontslag.

Vierde schepen en voorzitter AGB's wisselen in 2016 van functie

Nieuwkomer als schepen bij Open Vld is Inge De Bie, die een ambt zal delen met Hilde Fransen. Fransen neemt eerst de leiding over de Putse Autonome gemeentebedrijven (AGB’s) en zal er zetelen als voorzitter in de directiecomités en de raden van bestuur.

“Vroeger was de burgemeester altijd voorzitter van de AGB's, maar tegenwoordig is het mogelijk om iemand anders die functie op te laten nemen", legt Peter Gysbrechts uit. "Daarom kozen wij ervoor om iemand specifiek aan te stellen voor het opvolgen van de AGB's. Die persoon dient bovendien voor het college als rechtstreekse aanspreekpunt voor alles wat met hiermee te maken heeft. In tegenstelling tot het verleden, kan iemand nu zijn of haar volle aandacht op deze zaken richten.” Inge De Bie neemt vanaf 1 augustus de functie van schepen van Kind en Jeugd, Onderwijs, Cultuur en Uitleendienst op zich. Ze zal eveneens de directiecomités en bestuursraden van de AGB’s opvolgen. In oktober 2016 wisselt zij van functie met Fransen, die op haar beurt het schepenambt van De Bie overneemt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER