"Niet toegeven aan angstpsychose, maar elke bomdreiging ernstig nemen"

"Het is geen kwestie van toegeven aan een angstpsychose, maar wanneer iemand dreigt met een bommengordel, moeten we dat ernstig nemen." Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in een reactie op het bomalarm in het Brusselse shoppingcenter City 2.

Jambon beklemtoonde ook dat de situatie "gestabiliseerd" is. "Er is op dit ogenblik geen dreiging meer, maar we blijven op niveau 3", zo klonk het. De minister bevestigde ook nog eens dat de gordel die de man droeg die door de politie werd opgepakt geen explosief materiaal bevatte, maar dat er koekjes en zout werden aangetroffen.

Eerder zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) al dat de betrokkene mogelijk sympathieën heeft voor IS. "Dat is een hypothese die tijdens het onderzoek zal worden geanalyseerd", reageerde Jambon. Hij bevestigde ook dat de man in kwestie al een tijd bekend was bij Justitie. Er is wel geen volledige duidelijkheid over zijn profiel, met name of hij eventuele linken met terrorisme heeft. Wel staat vast dat de man psychische problemen heeft.

Caroline Van den Berghe: "Lijkt erop dat het niets met terreur te maken heeft"

Meest gelezen