Brusselse regering naar de rechter over vluchtroutes boven hoofdstad

De Brusselse regering start verschillende rechtszaken in het dossier van de vluchten boven Brussel "om de levenskwaliteit van de Brusselaars te beschermen". Dat kondigen minister-president Rudi Vervoort en minister van Leefmilieu Céline Fremault aan na afloop van de ministerraad.

Volgens Vervoort en Fremault maken de vliegroutes boven de hoofdstad het leven van de Brusselaars zuur. "We kunnen enkel vaststellen dat er op het federale niveau niets beweegt en er een gebrek aan medeleven heerst wat betreft de vluchten boven Brussel. Het is dringend tijd dat dit dossier afgehandeld wordt en dat er een einde wordt gemaakt aan de talloze overtredingen van de geluidsnormen", aldus minister-president Vervoort.

"Gezien het immobilisme van de federale regering rest er mij geen andere keuze dan mijn toevlucht te nemen tot het gerecht. Ondanks de verzoeken tot overleg die ik nu al bijna twee jaar stelselmatig heb gedaan, werd er op het federale niveau niets ondernomen. Er werd geen enkele werkgroep samengeroepen", betreurt minister Fremault.

Drie vorderingen

Daarom leidt de Brusselse minister van Leefmilieu voor de drie vorderingen tot staking inzake leefmilieu in. De eerste vordering vraagt voor alle Brusselaars een verlenging van de nacht van 6 tot 7 uur 's morgens. In een tweede vordering wordt de schrapping van de Kanaalroute voor het noorden en het centrum van Brussel geëist. De derde vorming eist de verscherping van de zogenoemde "bocht naar links" om het oosten van Brussel te ontlasten.

Vervoort en Fremault roepen morgen de 19 Brusselse burgemeesters en de betrokken buurtverenigingen samen voor een vergadering. Hierop worden de dagvaardingen met vordering tot staking toegelicht. Aanwezigen wordt ook gevraagd om zich bij de zaak aan te sluiten.

Meest gelezen