Luister naar

Volkslied medicijn voor verwarde natie

Nieuws
Het plan om het Wilhelmus weer op school te leren, komt niet uit de lucht vallen. CDA’ers willen cultuurrelativisme bestrijden met ‘gezonde vaderlandsliefde’.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
woensdag 16 augustus 2017 om 20:11
De CDA’ers Pieter Heerma en Sybrand Buma willen dat er aandacht komt voor de ideologische leegte in Nederland.
De CDA’ers Pieter Heerma en Sybrand Buma willen dat er aandacht komt voor de ideologische leegte in Nederland. anp / Bart Maat

Den Haag

En weer kwam het Algemeen Dagblad met een lek uit de kabinetsformatie. Compleet met tekst en notenbalk kwam het ochtendblad met de primeur dat iedereen op de basisschool verplicht het Wilhelmus moet leren.

Dit keer reageerden de vier onderhandelaars gelaten op het uitgelekte nieuws. Op sociale media was het bericht aanleiding tot gegniffel. Het Historisch Museum in Den Briel speelde slim in op het Wilhelmus-lek. Het museum heeft voor een halve euro alle teksten, plus uitleg, van het Wilhelmus beschikbaar gesteld.

Op de achtergrond van dit ogenschijnlijk onbenullig dingetje speelt een serieuze kwestie. Wie zijn we als Nederlanders en wat bindt ons aan elkaar?

identiteit

Het was tijdens het heetst van de verkiezingscampagne dat CDA-leider Sybrand Buma in een vraaggesprek met het Nederlands Dagblad over het Wilhelmus begon. Hij kwam erachter dat zijn kinderen op school het volkslied niet meer leerden. ‘Ik heb de juf daarop aangesproken. Je hoort dat gewoon op school te leren. Ik ben ervoor het Wilhelmus op school weer in te voeren’, zei Buma begin maart.

Uit de flarden die het AD openbaarde, gaat het erom dat op ‘samenhangende wijze’ aandacht wordt gegeven aan ’elementen die van belang zijn voor de nationale identiteit’. Het zou moeten gaan om de tekst en de betekenis van het volkslied. Verder zouden Nederlanders op hun achttiende verjaardag van de burgemeester een boekje moeten krijgen over de geschiedenis van Nederland. Bij die geschiedenis hoort een uitleg over het wezen van de ‘democratische rechtsstaat’.

Wordt dat niet een eenzijdige jubelzang op het roemruchte Nederlandse verleden? Zoals premier Balkenendes verwijzing naar het VOC-verleden. Volgens het AD staat het pleidooi van D66 om op school meer aandacht te besteden aan de zwarte bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis, zoals slavernij en kolonialisme, (nog) niet in het concept-regeerakkoord.

oud plan

Rond het Wilhelmus wordt een oud plan van het CDA zichtbaar. Samen met Pieter Heerma – nu zijn secondant aan de onderhandelingstafel – schreef Buma in het vroege voorjaar van 2016 in Christen Democratische Verkenningen een artikel over ‘gezonde vaderlandsliefde’. Streng afgeschermd tegen alles wat zweemt naar ‘gevaarlijk nationalisme’ namen de CDA’ers afstand van het, in hun ogen, doorgeschoten cultuurrelativisme. Dat relativisme, groot geworden in de jaren zestig, komt niet veel verder dan: ‘ik zeg wat ik denk’. Dat denken kan onmogelijk de ‘dragende pijler van onze samenleving’ zijn, stelden Buma en Heerma.

De CDA’ers vroegen aandacht voor de ideologische leegte in Nederland. Ons land is in de war geraakt door de komst van veel migranten die nog wel een geloof aanhingen, zoals moslims. In reactie op die leegte en verwarring willen Buma en Heerma terugvallen op wat ze noemen ‘gezonde vaderlandsliefde’. Ze grijpen terug op de waarden van de klassieke oudheid, de joods-christelijke waarden en de rooms-katholieke traditie, samengevat in de stedentrits: Athene, Jeruzalem en Rome.

Ook gaan Buma en Heerma te rade bij de bekende verdediger van het christelijk geloof C.S. Lewis. Die wist al dat het beste medicijn tegen verkeerde denkbeelden is het ‘kweken van goede denkbeelden’. Waar kan dat beter beginnen op dan school met goede geschiedenislessen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.