Maakt De Wever een opening naar "de ergste job van België"?

Hoewel hij anderhalve week geleden tijdens een debat nog stelde dat premier van België worden het ergste is wat iemand kan overkomen, laat N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever nu toch uitschijnen dat hij die functie na de verkiezingen mogelijk zal opnemen àls de kiezer dat wil. Dat zegt hij in een interview met tvbrussel.

"In België is verkiezingen winnen het allerergste wat je kan overkomen", zei De Wever op 13 april tijdens een debat in Amsterdam. "Of nog erger is premier worden", voegde hij eraan toe.

Toch lijkt hij de deur nu op een kier te zetten voor precies die functie. Dat blijkt uit een interview met tvbrussel dat volgende week wordt uitgezonden. "De kiezer bepaalt, zeker bij de N-VA, ongeveer alles", stelt hij. "Als er verantwoordelijkheden moeten worden opgenomen, beseffen we dat we dat moeten doen. Dan zullen we kijken naar het verdict van de kiezer. Wat halen we? Wat scoren we? Op basis daarvan zullen we op 26 mei onze beslissing nemen."

Laat hij het burgemeesterschap van Antwerpen dan los? "Op dit moment heb ik geen andere plannen dan burgemeester te zijn", klinkt het. "Ik geef grif toe dat ik dat graag doe. Het is de enige functie waarvoor ik me ooit formeel kandidaat heb gesteld. Het zou me persoonlijk verdriet doen het los te laten. Maar nogmaals: de kiezer bepaalt deze keer echt alles bij ons."

Meest gelezen