Direct naar artikelinhoud

Bekking met tweede Nederlandse boot in Ocean Race 2017

Team Brunel gaat opnieuw meedoen aan de Volvo Ocean Race (VOR). Bouwe Bekking zal in het Nederlandse zeilteam weer als schipper fungeren. Hij staat voor de achtste keer aan de start van de zeilrace om de wereld. Daarmee is Bekking de meest ervaren VOR-schipper ooit.

Bekking met tweede Nederlandse boot in Ocean Race 2017
Beeld afp

Team Brunel is de tweede Nederlandse deelnemer aan de zeilrace. Eerder werd al bekend dat het Nederlandse team van AkzoNobel, onder leiding van schipper Simeon Tienpont, in Spanje aan de start zal verschijnen. Aan de komende editie doen nu zeven jachten mee.

Volgens een persbericht van Team Brunel staat de overdracht van kennis en ervaring aan de nieuwe zeilgeneratie centraal in de komende race, die half oktober met een havenrace in Alicante begint. Op 22 oktober vertrekt de vloot voor de eerste etappe richting Lissabon.

'We willen kansen creëren voor jonge talenten zoals de 25-jarige Carlo Huisman die net met Emirates Team New Zealand de America's Cup heeft gewonnen', liet Bekking weten. 'Het doel van het team is om de nieuwe generatie een versnelling te geven.'

Debuut in 1985

Bekking debuteerde in de toenmalige Whitbreadrace op de Philips Innovator in 1985. De 54-jarige zeilprof uit Deventer eindigde twee jaar geleden met Team Brunel op de tweede plek in de befaamde uithoudingsproef voor mens en materiaal.

Tienpont reageerde opgetogen op het nieuws over de (late) entree van Team Brunel. 'De VOR en Nederland delen een rijke geschiedenis en het is geweldig om ons land te vertegenwoordigen, het enige land met twee schippers in de komende editie. Ik weet zeker dat op het water er genoeg rivaliteit zal zijn tussen Bouwe's team en ons, en dat er veel Nederlandse kameraadschap zal zijn wanneer we aan wal zijn.'

Bouwe BekkingBeeld afp