Direct naar artikelinhoud
discriminatie

Arbeidsinspectie pakt discriminatie niet aan: "Lijkt erop dat overheid strijd niet ernstig neemt"

Landry Mawungu, directeur van het Minderhedeforum: "Het lijkt erop dat de overheid die strijd dus toch niet ernstig neemt."Beeld Bob Van Mol

Van de meer dan 2.200 arbeidsinspecties in Vlaanderen waren er het afgelopen jaar 103 gericht op de aanpak van discriminatie. Toch noemt de Vlaamse inspectie de strijd tegen discriminatie "een prioriteit".

Uit het jaarverslag van de Vlaamse arbeidsinspectie blijkt dat net geen 5 procent van de controles gericht waren op de aanpak van discriminatie. Dat aantal is al vijf jaar stabiel. Slechts tien inspecties leidden tot een vaststelling van discriminatie.

De cijfers van de arbeidsinspectie contrasteren met het aantal dossiers dat bij Unia in 2016 werd geopend. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum zag een ruime toename van het aantal gevallen van discriminatie op de arbeidsmarkt, voornamelijk op basis van leeftijd.

In haar jaarlijkse economische rapport over België wees de Europese Unie op de extreem lage tewerkstellingsgraad van personen met een migratieachtergrond en ouderen in ons land. Het rapport verwees hiervoor naar discriminatie als een van de oorzaken.

Mysterycalls

"Het is duidelijk dat de inspectie totaal geen zicht heeft op de feiten", zegt Yasmine Kherbache (sp.a). "De praktijktesten die het Minderhedenforum enkele jaren geleden uitvoerde, toonden aan dat maar liefst twee op de drie dienstenchequebedrijven bereid waren te discrimineren."

'Het is duidelijk dat de inspectie totaal geen zicht heeft op de feiten'
Yasmine Kherbache (sp.a)

Die dienstenchequesector is een van de weinige sectoren die ondertussen zelf praktijktesten invoert. Het Vlaams Parlement heeft er gisterenavond mee ingestemd dat dienstenchequebedrijven enkel nog een erkenning krijgen als zij deelnemen aan zogenaamde mysterycalls. Het gaat om zelfregulering, want de mysterycalls zijn georganiseerd door de werkgeversfederatie.

Yasmine Kherbache (sp.a).Beeld Bas Bogaerts

Oppositiepartijen Groen en sp.a stemden tegen en ook bij Unia, het Minderhedenforum en de vakbonden klinkt kritiek.

"Eenzijdige zelfregulering door een werkgeverskoepel biedt onvoldoende garanties. De rol van de overheid blijft ondermaats, terwijl het hier toch gaat over een goed gesubsidieerde sector", staat in een gezamenlijk persbericht van het Minderhedenforum en de vakbonden.

Zonder wapens

De enige oplossing volgens hen is dat de overheid de handhaving van de antidiscriminatiewet zelf controleert. De Vlaamse arbeidsinspectie noemt in haar jaarverslag de strijd tegen discriminatie een prioriteit, maar mag op dit moment geen praktijktesten, zoals bijvoorbeeld fictieve sollicitaties, uitvoeren.

"De inspectie moet die strijd voeren zonder dat ze over de nodige wapens beschikt", zegt Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum. "Het lijkt erop dat de overheid die strijd dus toch niet ernstig neemt."

'Het lijkt erop dat de overheid de strijd tegen discriminatie toch niet ernstig neemt'
Landry Mawungu, directeur Minderhedenforum

Eenzelfde discussie leeft in het federaal parlement. Een rapport over de antidiscriminatiewetgeving van een expertencommissie roept onder andere op om werk te maken van praktijktesten door de federale arbeidsinspectie.

Dat niet iedereen dat idee genegen is, blijkt al uit het rapport zelf. Een van de experten die eraan meewerkte, is Matthias Storme, professor rechten aan de KU Leuven en NV-A'er. In een aparte bijlage laat Storme zijn onvrede blijken over wat hij "een eendimensionale analyse" vindt. Hij noemt dit rapport "vooral een ideologisch document".