Direct naar artikelinhoud
gezondheid

Nederlandse en Belgische toxicologen in de clinch over 'gevaarlijke' zonnecrème

► Volgens toxicologe Vera Rogiers is het nonsens om crèmes met oxybenzone te vermijden bij kinderen. "De huidige dosissen zijn niet schadelijk."Beeld Shutterstock

Komt er een einde aan het vele gesmeer tijdens de zomermaanden? Nederlandse toxicologen luiden de alarmbel, omdat een stof in bepaalde zonnebrandcrèmes kankerverwekkend zou zijn. Hun Belgische collega's trekken dat in twijfel. "Dit is een storm in een glas water."

Je kinderen insmeren op het strand: het is een echte traditie geworden, maar die lijkt nu ter discussie te staan. Toxicologen en dermatologen liggen namelijk met elkaar in de clinch over het mogelijke gevaar van de stof oxybenzone in zonnebrandcrèmes. De stof die mensen moet beschermen tegen gevaarlijke uv-stralen, zou kankerverwekkend zijn.

Volgens de krant Algemeen Dagblad zijn Nederlandse onderzoekers er heilig van overtuigd dat oxybenzone slecht is voor onze gezondheid. De Nederlandse dermatoloog David Njoo beweert dat de stof niet alleen de werking van de schildklierhormonen en geslachtshormonen verstoort, maar ook jeuk en eczeem kan veroorzaken, zoals bleek uit tests op ratten. Bovendien zou oxybenzone ook de ontwikkeling van kanker in de hand werken, aldus de Nederlandse toxicoloog Jacob de Boer.

Belgische experts betwijfelen dat de stof echt zo gevaarlijk is als de Nederlandse onderzoekers aangeven.

 Volgens Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven, blijkt inderdaad uit dierenproeven dat grote concentraties aan oxybenzone kunnen leiden tot kanker of tot problemen met de hormonenhuishouding en de ontwikkeling van embryo's. Toch nuanceert hij die resultaten.

'Er is geen gevaar, maar ik raad die crèmes toch af voor kinderen'
Jan Tytgat, Belgisch toxicoloog

"In België en de rest van de EU bedraagt de maximale toegelaten dosis van oxybenzone in zonnebrandcrèmes slechts 6 procent. Dat is miniem, waardoor de stof zeker geen gevaar vormt voor de gezondheid van mensen", verklaart Tytgat. Al voegt hij er wel aan toe dat kinderen uit voorzorg de stof best zo veel mogelijk vermijden. Ouders kiezen volgens hem dan ook beter voor zonnebrandcrèmes met zinkoxide of titaniumdioxide. Die trekken niet of nauwelijks in de huid, waardoor een wit laagje achterblijft.

'Veiligheid gewaarborgd'

Kinderen aanmoedigen om zonnecrèmes met oxybenzone te vermijden, gaat een stap te ver voor Vera Rogiers, toxicologe aan de Vrije Universiteit Brussel. "In 2006 en 2008 werd er bij de Europese Commissie uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijke gevaren van uv-filters, waaronder ook oxybenzone. Daaruit bleek dat de toenmalige 10 procent best verlaagd werd naar 6 procent, zodat de veiligheid kon gewaarborgd worden voor alle leeftijdsgroepen. Dus ook voor kinderen", vertelt Rogiers, die toen ondervoorzitter was bij het onderzoek.

Ze merkt op dat de Europese Commissie daarbij een extra veiligheidsmarge heeft ingebouwd. "Er is dus zeker geen reden om producten met oxybenzone te vermijden. De hele heisa rond de chemische stof is niet meer dan één grote storm in een glas water", vertelt Rogiers, die fel uithaalt naar de andere toxicologen en dermatologen.

'De hele heisa rond de chemische stof is niet meer dan één grote storm in een glas water'
Vera Rogiers, toxicologe aan de VUB

"Oxybenzone is vooral terug te vinden in goedkopere zonnebrandcrèmes zoals Nivea. Niet omdat die van mindere kwaliteit zijn, maar omdat sommige fabrikanten de nieuwste uv-filters gewoonweg niet kunnen betalen", verklaart de toxicologe. De nieuwste uv-filters kosten immers veel geld, en het patent erop wordt meestal opgekocht door duurdere merken. Daardoor zien de goedkopere merken zich genoodzaakt om de oudere uv-filters te gebruiken.

Toch benadrukt Rogiers dat de nieuwe concurrenten op de markt wel beter door de huid verdragen worden. "Zonnebrandcrèmes met zinkoxide of titaniumdioxide, die vooral voor kinderen bestemd zijn, dringen minder door de huid en veroorzaken ook minder allergische reacties", klinkt het bij Rogiers.