Primair overschot voor Griekse begroting

© EPA

De Griekse begroting heeft in 2013 een primair overschot bereikt. De intrestbetalingen buiten beschouwing gelaten, boekte Athene een overschot van 1,5 miljard euro op zijn budget. Dat zet meteen de deur open voor verdere schuldverlichting.

Jta

Uit de nieuwe Eurostat-cijfers die woensdag werden bekendgemaakt, blijkt dat Griekenland nog veel werk voor de boeg heeft om zijn openbare financiën op orde te krijgen. Het tekort op de begroting liep in 2013 op tot 12,7 procent van het bbp, terwijl de schuldgraad opklom tot 175,1 procent. Athene ontving de voorbije jaren meer dan 240 miljard euro aan financiële hulp.

Als de intrestbetalingen niet worden meegerekend blijkt wel dat de Griekse begroting vorig jaar een overschot boekte van anderhalf miljard euro (de zogenaamde ‘primaire uitgaven’). Volgens de Europese Commissie is dat ‘de weerspiegeling van de opmerkelijke vooruitgang die Griekenland sinds 2010 geboekt heeft bij het herstellen van zijn financiën’.

De eurozone stelde Griekenland verdere schuldverlichting in het vooruitzicht als het in 2013 een primair evenwicht kon bereiken. Nu er een overschot blijkt te zijn, is dat doel dus meer dan bereikt. Volgens de woordvoerder van commissaris voor Economische Zaken Olli Rehn zal de kwestie echter pas na de zomer - en dus na de Europese verkiezingen - besproken worden.