Te veel fijn stof in Vlaanderen: dit moet je vermijden

© BDW

De luchtkwaliteit in Vlaanderen is momenteel ondermaats. Om de pieken in fijn stof te beperken, adviseert de Vlaamse overheid om geen hout te stoken om sfeer te creëren of extra te verwarmen. “Nog tot en met woensdag blijft er veel fijn stof in de lucht hangen”, waarschuwt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).

jfs

“Momenteel meten we op vele plaatsen boven de 70 microgram fijn stof per kubieke meter in de lucht”, zegt Frans Fierens van IRCEL. “Ook de komende twee dagen blijven de waarden schommelen tussen 50 en 70 microgram fijn stof per kubieke meter.” Concreet betekent dit dat jongeren, ouderen en mensen met een aandoening (zoals hart- en vaatziekten) best geen ongewone lichamelijke inspanningen doen. Ze riskeren ademhalingsproblemen of een respiratoire aandoening, zoals bronchitis.

Om de pieken fijn stof te beperken, adviseert de Vlaamse overheid alvast om geen hout te stoken in haarden of kachels. “De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan erg hoog oplopen”, waarschuwt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). “Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen hebben aanzienlijke gezondheidseffecten. Zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn ze daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot.”

De Milieumaatschappij wijst er wel op dat houtverbranding niét verboden is op deze dagen. “Toch kan iedereen bijdragen aan een betere luchtkwaliteit door het niet te doen. Wie dan toch stookt, raden we aan om enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken.”

Smogalarm

Hoewel de luchtkwaliteit nog tot en met woensdag slecht blijft, zijn we volgens IRCEL voorlopig nog niet toe aan een smogalarm. “Daarvoor moet de voorspellingen minstens twee dagen boven 70 microgram per kubieke meter lucht liggen”, aldus nog Frans Fierens. Ook in het noorden van Frankrijk is de luchtkwaliteit al enkele dagen ondermaats. Daarom is o.a. in Parijs maandag wél een smogmaatregel ingevoerd. Daar mogen oudere wagens, die te veel uitstoten, tijdelijk niet rijden.

De hoge concentraties fijn stof zijn op dit ogenblik te wijten aan lage windsnelheden in de onderste luchtlagen, waardoor de luchtvervuiling slecht wordt verdund.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen