‘Bewoners sociale woningen moeten Nederlands kennen'

© Belga

Vlaams minister van o.a. Wonen en Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) gaf in het actualiteitsprogramma De zevende dag van de VRT uitleg over haar beleid rond sociale woningen. Zo gaf ze als voorbeeld dat de bewoners van sociale woningen een mondje Nederlands moeten kennen, zodat ze bijvoorbeeld weten wanneer ze de vuilniszakken moeten buitenzetten.

skn

In de toekomst zullen kandidaat-huurders van een sociale woning moeten kunnen aantonen dat ze het Nederlands beheersen. 'Op dit moment moet je enkel de bereidheid tonen om Nederlands te leren om in aanmerking te kunnen komen voor een sociale woning. Maar daar stopt het ook, er is geen enkel resultaat aan gebonden', zo zei Homans vanochtend in De zevende dag. Maar de minister wil dat systeem nu veranderen. Voortaan zullen kandidaat-huurders hun kennis van het Nederlands effectief moeten lunnen bewijzen.

De minister benadrukt dat ze niemand uit een sociale woning zal zetten of de toegang tot een sociale woning zal ontzeggen omdat die geen Nederlands spreekt. Dat zou immers indruisen tegen de Grondwet, waarin het recht op wonen staat. Maar er zullen wel boetes opgelegd worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen