Er zijn heel wat taken die je tussendoor op een pc uitvoert. Denk aan het noteren en raadplegen van uit te voeren taken, het neerpennen van losse notities, het lezen van enkele binnengelopen feeds of het snel even iets op het internet opzoeken. Makagiga is een digitale klusjesman die je bij al deze taken – en meer – wil bijstaan. Makagiga bestaat zowel in een Linux- als in een Windows-versie en kun je daarnaast ook ophalen in de vorm van een portable Java-applicatie. Standaard voorziet de tool in een simpele tekstverwerker, in een taakbeheerder en een RSS-lezer. Al deze tools laten zich vanuit hetzelfde programmavenster bedienen, weliswaar op verschillende tabbladen. Deze compactheid is op zich een goed idee – je hebt alle onderdelen snel bij de hand – maar het komt soms wel wat warrig over.

?makagiga

[download_file]

De tekstverwerker is absoluut basic – niet voor niets heet deze module hier Notepad – met nauwelijks meer mogelijkheden dan in- en uitzoomen en het ongedaan maken van een actie. Verder kun je alleen tekst invoegen (geen afbeeldingen of andere extra’s) en herkent de module hooguit nog wat html-tags. Ook de taakbeheerder is vrij basaal. Wel kun je taken invoeren, die desgewenst aan een datum en tijdstip of periode koppelen (zodat ze ook in de ingebouwde agenda zichtbaar worden), aangeven voor hoeveel procent ze al afgewerkt zijn, in een (zelf te bepalen) categorie onderbrengen en een bepaalde prioriteit meegeven.

De ingevoerde taken kun je dan volgens deze criteria sorteren. De RSS-lezer kan nauwelijks eenvoudiger. Je voegt de gewenste URL toe, je legt de verversingsfrequentie vast en je bepaalt hoeveel artikelen er standaard te zien moeten zijn. Handig aan Makagiga is de ‘open structuur’. Het is namelijk mogelijk de functionaliteit met allerlei plug-ins uit te breiden. Op dit moment is het aanbod jammer genoeg nog beperkt tot onder meer een aantal zoekbalken (die je zoektermen doorgeven aan deze of gene zoekmachine) en een simpele back-upmodule voor de programmadata. Kortom, op zich is Makagiga een goed idee – allerlei taken vanuit dezelfde interface laten uitvoeren – maar een en ander kan gerust nog wat strakker en overzichtelijker worden uitgewerkt.